Sałatka ze szpinakiem i kurczakiem na lekki obiad :)

15 września 2017

Sałatki bardzo często goszczą w moim jadłospisie i myślę, że to się długo nie zmieni. Przygotowuję je na wiele sposobów i dostosowuję do pory dnia. Tą poniżej zaserwowałam sobie na obiad. Taka sałatka dostarcza białko z kurczaka, węglowodany z komosy ryżowej, tłuszcze z pestek i nasion oraz jest bogata w świeże warzywa, liście, będące źródłem witamin. Tym razem dressing pozbawiłam oleju lnianego (bo to go zazwyczaj dodaję), dlatego, że tłuszcze dostarczam z mieszanki Bakal. Ponad to sos wzbogaciłam o słodką paprykę, której obecność bardzo się tu wpasowała i nadała pysznego smaku sałatce. 


Składniki (1 porcja):
  • garść miksu sałat
  • garść szpinaku 
  • 1/3 papryki 
  • 1 mały ogórek gruntowy
  • 1 mała pierś z kurczaka
  • 3 łyżki ugotowanej komosy ryżowej 
  • miks ziaren do sałatki (Bakal) 
Dressing:
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1/2 łyżeczki miodu 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • szczypta soli i pieprzu 

Przygotowanie:
  1. Pierś z kurczaka pokrój w grubsze paski i wymieszaj z ulubionymi przyprawami (u mnie curry, czosnek niedźwiedzi, mieszanka ziołowa) oraz solą. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju i podsmażaj przez chwilę kurczaka z dwóch stron, a następnie duś pod przykryciem kilka minut. 
  2. W tym czasie pokrój ogórka oraz paprykę. Przygotuj dressing mieszając wymienione powyżej składniki. 
  3. Na talerz wyłóż liście sałaty i szpinaku. Kolejno wyłóż komosę ryżową, warzywa, kurczaka. Całość polej przygotowanym dressingiem i posyp mieszanką ziaren do sałatek. 

3 komentarze

  1. Lubię kiedy sałatka jest posypana "czymś" chrupiącym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie sałatki goszczą wiosną, latem i wczesną jesienią, a zimą wolę na kolację jadać gorące zupy lub gotowane warzywa :P

    Uwielbiam sałaty z kurczakiem i warzywami w takim wydaniu!

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest idealny miks obiadowy :D

    OdpowiedzUsuń