Sałatki bardzo często goszczą w moim jadłospisie i myślę, że to się długo nie zmieni. Przygotowuję je na wiele sposobów i dostosowuję do pory dnia. Tą poniżej zaserwowałam sobie na obiad. Taka sałatka dostarcza białko z kurczaka, węglowodany z komosy ryżowej, tłuszcze z pestek i nasion oraz jest bogata w świeże warzywa, liście, będące źródłem witamin. Tym razem dressing pozbawiłam oleju lnianego (bo to go zazwyczaj dodaję), dlatego, że tłuszcze dostarczam z mieszanki Bakal. Ponad to sos wzbogaciłam o słodką paprykę, której obecność bardzo się tu wpasowała i nadała pysznego smaku sałatce.
Składniki (1 porcja):
- garść miksu sałat
- garść szpinaku
- 1/3 papryki
- 1 mały ogórek gruntowy
- 1 mała pierś z kurczaka
- 3 łyżki ugotowanej komosy ryżowej
- miks ziaren do sałatki (Bakal)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka pokrój w grubsze paski i wymieszaj z ulubionymi przyprawami (u mnie curry, czosnek niedźwiedzi, mieszanka ziołowa) oraz solą. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju i podsmażaj przez chwilę kurczaka z dwóch stron, a następnie duś pod przykryciem kilka minut.
- W tym czasie pokrój ogórka oraz paprykę. Przygotuj dressing mieszając wymienione powyżej składniki.
- Na talerz wyłóż liście sałaty i szpinaku. Kolejno wyłóż komosę ryżową, warzywa, kurczaka. Całość polej przygotowanym dressingiem i posyp mieszanką ziaren do sałatek.
Lubię kiedy sałatka jest posypana "czymś" chrupiącym :)
OdpowiedzUsuńU mnie sałatki goszczą wiosną, latem i wczesną jesienią, a zimą wolę na kolację jadać gorące zupy lub gotowane warzywa :P
OdpowiedzUsuńUwielbiam sałaty z kurczakiem i warzywami w takim wydaniu!
To jest idealny miks obiadowy :D
OdpowiedzUsuń