Ciasto wyszło przepyszne! Bardzo, ale to bardzo mięciutkie, idealnie słodkie, a rozpadające się podczas jedzenia śliwki dopełniają cudowny smak. Ostatnio dość często mieszam mąkę gryczaną z ryżową, a to dlatego, że mam ich spory zapas, który czas najwyższy pomniejszać. Razem dają świetne połączenie, które w ciastach czy muffinkach pasuje perfekcyjnie.
Składniki:
- 220 g mąki gryczanej
- 200 g mąki ryżowej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g cukru kokosowego
- 70 g oleju kokosowego
- 300 ml mleka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 5 śliwek
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki, oprócz śliwek przełóż do miski i dokładnie wymieszaj (śmiało możesz bez użycia miksera).
- Masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż połówki śliwek.
- Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 30 minut.
Genialny przepis. Warto bylo czekac do polnocy :-). Z pewnoscia upieke takie ciacho. Mozesz podac wymiary foremki,chociaz w przyblizeniu?
OdpowiedzUsuńDziękuję :) To już widzę, że wyłapałaś godzinę publikacji nowych postów ;) Trochę się jej naszukałam, bo mi się gdzieś zapodziała, ale w końcu znalazłam, wymiary: 30x21 :)
UsuńDziekuje bardzo :-).
UsuńWygląda super i kojarzy mi się z ciepłą jesienią ;) Muszę w końcu upiec coś ze śliwkami :D
OdpowiedzUsuńŚliwki w cieście sprawdzają się rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się struktura tego ciacha oraz dodatek śliwek :)
OdpowiedzUsuńTe śliwki <3 Uwielbiam je! Ale zawsze za szybko znikają aby dać je do ciasta :D
OdpowiedzUsuńDokładnie takie ciacha ale jedno porcjowe robimy na szybko w domu :D Zawsze powtarzamy, że uwielbiamy jak śliwki się tak fajnie przypieką <3
OdpowiedzUsuń