Teraz tak sobie myślę, że to trochę przypomina leczo z mięsną wstawką 😂 Znajdziesz tu dużo warzyw, dużo małych kulek z kurczaka, a całość łączy naturalnie gęsty sos pomidorowy. To danie smakuje przepysznie! Z dodatkiem kaszy lub ziemniaków jest świetną propozycją na rodzinny, zdrowy i pełnowartościowy obiad.
Składniki (3-4 porcje):
- 400 g mięsa mielonego z piersi kurczaka
- 1 jajko
- 450 g dyni
- 550 g cukinii
- 100 g marchewki
- 700 g passaty pomidorowej
- 1 łyżka oleju
- sól i ulubione przyprawy (u mnie curry, pieprz ziołowy, czarny, cayenne, papryka słodka, kurkuma, czosnek niedźwiedzi, mieszanka ziołowa)
Przygotowanie:
- Warzywa oczyść i pokrój w wybrane kształty, raczej mniejsze i cienkie kawałki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć warzywa i smaż przez 15-20 minut, co kilka minut mieszając.
- W międzyczasie wymieszaj mięso z jajkiem i lubionymi przyprawami. Uformuj małe pulpeciki (ok. 15 sztuk).
- Do garnka z warzywami wlej passatę i wymieszaj. Na wierzchu warzyw ułóż pulpety, przykryj patelnię pokrywką i duś przez 5-7 minut na małym ogniu. W tym czasie białko się zetnie i pulpeciki będą zwarte.
- Teraz gotuj bez przykrycia, na maksymalnym ogniu wraz z przyprawami. Od czasu do czasu mieszaj. Dzięki takiemu procesowi naturalnie zagęścisz sos.
- Podawaj z ziemniakami lub kaszą.
To mieso,to jest w doborowym towarzystwie:-). Kocham te warzywa :-). Jak ja lubie,takie dania. Od razu kradne przepis :-).
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńTakie pożywne i sycące ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pulpeciki w sosie i podoba mi się tak duży dodatek warzyw :)
OdpowiedzUsuńPulpety w każdej postaci uwielbiam!
OdpowiedzUsuńSmakowicie! :-)
OdpowiedzUsuńDobre na obiad jesienią. c:
OdpowiedzUsuńJadłybyśmy prosto z patelni :D
OdpowiedzUsuń