Pulpeciki w sosie pomidorowym z warzywami :)

21 października 2017

Teraz tak sobie myślę, że to trochę przypomina leczo z mięsną wstawką 😂 Znajdziesz tu dużo warzyw, dużo małych kulek z kurczaka, a całość łączy naturalnie gęsty sos pomidorowy. To danie smakuje przepysznie! Z dodatkiem kaszy lub ziemniaków jest świetną propozycją na rodzinny, zdrowy i pełnowartościowy obiad. 


Składniki (3-4 porcje):
  • 400 g mięsa mielonego z piersi kurczaka
  • 1 jajko 
  • 450 g dyni
  • 550 g cukinii
  • 100 g marchewki 
  • 700 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżka oleju
  • sól i ulubione przyprawy (u mnie curry, pieprz ziołowy, czarny, cayenne, papryka słodka, kurkuma, czosnek niedźwiedzi, mieszanka ziołowa)

Przygotowanie:
  1. Warzywa oczyść i pokrój w wybrane kształty, raczej mniejsze i cienkie kawałki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć warzywa i smaż przez 15-20 minut, co kilka minut mieszając. 
  2. W międzyczasie wymieszaj mięso z jajkiem i lubionymi przyprawami. Uformuj małe pulpeciki (ok. 15 sztuk). 
  3. Do garnka z warzywami wlej passatę i wymieszaj. Na wierzchu warzyw ułóż pulpety, przykryj patelnię pokrywką i duś przez 5-7 minut na małym ogniu. W tym czasie białko się zetnie i pulpeciki będą zwarte. 
  4. Teraz gotuj bez przykrycia, na maksymalnym ogniu wraz z przyprawami. Od czasu do czasu mieszaj. Dzięki takiemu procesowi naturalnie zagęścisz sos.
  5. Podawaj z ziemniakami lub kaszą. 

8 komentarzy