Do tej sałatki podeszłam całkowicie spontanicznie, nie wiedząc do końca, jaki efekt chce osiągnąć. Mimo tego, moja niezaplanowana sałatka wyszła całkiem smaczna. I choć nie przepadam za tofu, to w wersji pieczonej smakuje o wiele lepiej. Świeży starty burak nadał chrupkości i słodyczy, a komosa ryżowa wzbogaciła sałatkę w wartościowe węglowodany.
Składniki (2 porcje):
- opakowanie jarmużu (120 g)
- średni burak
- 100 g komosy ryżowej
- kostka tofu naturalnego
- 1 marchewka
- 1 łyżka tamari
- 1 łyżka oleju lnianego
Przygotowanie:
- Tofu pokrój w kostkę, wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia, polej tamari i piecz 25 minut w 190*C.
- Komosę ryżową ugotuj w stosunku 1 porcja komosy na 2 porcje wody.
- Do miski przełóż jarmuż, dodaj startego buraka oraz pokrojoną w kostkę marchewkę.
- Kolejno dodaj ostygniętą komosę i upieczone tofu. Całość polej olejem lnianym i skrop sokiem z cytryny.
Salatka z pewnoscia smakuje wysmienicie. Jak dla mnie,sklad idealny. Wszystko to co lubie:-). Podkradam przepis :-).
OdpowiedzUsuńSałatki - moc witamin :) Twoja wygląda pysznie, chociaż zamieniłabym tofu ;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne połączenie, no i zdrowe do tego :)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem, jak smakuje takie pieczone tofu :D Nie bardzo jestem w stanie się przekonać do jego naturalnego smaku i ewidentnie trzeba go "zabić" przyprawami. Interesujące zestawienie z buraczkiem i jarmużem :)
OdpowiedzUsuńJa także nie przepadam za tofu i w ogóle go nie jem. Ale ostatnio wpadła mi w ręce kostka ekologicznego tofu za przystępną cenę, więc wzięłam. Po upieczeniu, tofu wydaje się smaczniejsze i mogłam je bez problemu przełknąć, aczkolwiek nie było to nadal coś co mogłabym jeść często :D
UsuńIle zdrowych składników! Może i bym polubiła buraki i jarmuż :D
OdpowiedzUsuńBrzmi fantastycznie. PięknA kreatywna sałatka:)
OdpowiedzUsuńTakie spontaniczne sałatki są najlepsze, często wychodzą niespodziewanie smaczne :D.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne i apetyczne połączenie. Świetnie by się sprawdziła do lunch boxu :)
OdpowiedzUsuńBuraczek nadał jej bardzo apetycznego koloru :D
OdpowiedzUsuń