Owsiane placuszki z dyniowym pure :)

15 listopada 2017

Ostatnio bardzo rzadko jem placki na śniadanie. Od kiedy znalazłam dobrą piekarnię z przepysznym pieczywem, to nawet owsianki nie goszczą już tak często jaki niegdyś. I tak sobie myślę, że idę na łatwiznę, bo przygotować kanapkę to przecież żaden trud. Czym prędzej postanowiłam zmienić to podejście i od razu przygotowałam takie placuszki. "Wykopałam" zeszłoroczne pure z dyni, które wmieszałam do mąki owsianej, dodałam jeszcze kilka innych składników i finalnie wyszło coś przepysznego! Jedne z lepszych placków, których recepturę muszę koniecznie powtórzyć. Nie zabrakło ostatnich ówcześnie ogródkowych malin oraz przepysznego miodu malinowego. Jadłam ten miód po raz pierwszy i szczerzę polecam - obłędnie pyszny! 


Składniki: 
  • 60 g mąki owsianej 
  • 50 g pure z dyni (jak zrobić pure TUTAJ)
  • 60 ml mleka (u mnie napój sojowy)
  • 1 łyżka gęstego mleczka kokosowego 
  • 1 jajko 
  • szczypta soli 
  • 1/3 łyżeczki cynamonu 
  • 1 łyżka erytrolu (Propharma)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego (Propharma)

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki przełóż do miski (oprócz oleju) i dokładnie wymieszaj. 
  2. Na patelni rozgrzej oleji nakładaj po łyżce masy. Smaż z dwóch stron do zrumienienia. 
  3. Podawaj z ulubionymi dodatkami - u mnie maliny i miód malinowy.

6 komentarzy

  1. Takie przepisy wprost uwielbiam! Jutro z rana pieke dynie,a pozniej placuszki :-). Sliczny kolorek maja. Ciezko teraz bedzie zasnac :-) :-) :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Placuszki idealne o każdej porze :) Z rana, na śniadanko to miodek dla brzuszka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Placki z dyni to jedne z moich ulubionych, a Twoje wyglądają bardzo zachęcająco :)
    Ja z kolei dawno nie jadłam kanapek na śniadanie w dzień inny niż niedziela :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż tak za miodem nie przepadamy ale miód malinowy byśmy spróbowały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten kolorek <3 Z dynią placków jeszcze nie robiłam! Muszę spróbować, bo ostatnio mogłabym placuszki wcinać codziennie :)

    OdpowiedzUsuń