Ostatnio bardzo rzadko jem placki na śniadanie. Od kiedy znalazłam dobrą piekarnię z przepysznym pieczywem, to nawet owsianki nie goszczą już tak często jaki niegdyś. I tak sobie myślę, że idę na łatwiznę, bo przygotować kanapkę to przecież żaden trud. Czym prędzej postanowiłam zmienić to podejście i od razu przygotowałam takie placuszki. "Wykopałam" zeszłoroczne pure z dyni, które wmieszałam do mąki owsianej, dodałam jeszcze kilka innych składników i finalnie wyszło coś przepysznego! Jedne z lepszych placków, których recepturę muszę koniecznie powtórzyć. Nie zabrakło ostatnich ówcześnie ogródkowych malin oraz przepysznego miodu malinowego. Jadłam ten miód po raz pierwszy i szczerzę polecam - obłędnie pyszny!
Składniki:
- 60 g mąki owsianej
- 50 g pure z dyni (jak zrobić pure TUTAJ)
- 60 ml mleka (u mnie napój sojowy)
- 1 łyżka gęstego mleczka kokosowego
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka erytrolu (Propharma)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego (Propharma)
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki przełóż do miski (oprócz oleju) i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej oleji nakładaj po łyżce masy. Smaż z dwóch stron do zrumienienia.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami - u mnie maliny i miód malinowy.
Takie przepisy wprost uwielbiam! Jutro z rana pieke dynie,a pozniej placuszki :-). Sliczny kolorek maja. Ciezko teraz bedzie zasnac :-) :-) :-).
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się podoba :)
UsuńPlacuszki idealne o każdej porze :) Z rana, na śniadanko to miodek dla brzuszka ;)
OdpowiedzUsuńPlacki z dyni to jedne z moich ulubionych, a Twoje wyglądają bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńJa z kolei dawno nie jadłam kanapek na śniadanie w dzień inny niż niedziela :D
Aż tak za miodem nie przepadamy ale miód malinowy byśmy spróbowały :)
OdpowiedzUsuńTen kolorek <3 Z dynią placków jeszcze nie robiłam! Muszę spróbować, bo ostatnio mogłabym placuszki wcinać codziennie :)
OdpowiedzUsuń