Bez zastanowienia wiedziałam, że owocowe musy i konfitury od Małe Szczęścia wykorzystam na pewno jako warstwy do tortu. I tak też zrobiłam. Torcik wyszedł pyszny! Przygotowałam go z ryżu, mieląc go na mąkę. Upiekłam na dwa małe biszkopty w kształt serca, a następnie zostało mi jedynie przekładać je musami owocowymi. Przepis jest bardzo prosty i myślę, że szybki do przygotowania.
Składniki na biszkopt:
- 75 g ryżu lub mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki cukru kokosowego
Dodatki: śliwkowe czeko love / gruszkowe czeko love / białe jabłuszko (Małe Szczęścia), mleko kokosowe, maliny, mleko roślinne
Przygotowanie:
- Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka ucieraj mikserem z cukrami.
- Ryż zmiel na mąkę lub użyj gotowej mąki.
- Do utartych żółtek dodaj mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie zmiksuj. Kolejno dodaj ubite białka i na najmniejszych obrotach całość zmiksuj.
- Wybrane formy (u mnie dwa małe serduszka ok. 11x11 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj cienką warstwą oleju kokosowego. Podziel masę na dwie części i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 25 minut.
- Biszkopty pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie przekrój na dwa blaty każdy.
- Każdy blat biszkoptowy nasącz wybranym mlekiem, posmaruj musem (nie za dużo, aby nie wyciekał pod naciskiem kolejnej warstwy ciasta) i ponownie nakłada następny blat, aż do wyczerpania.
- Całość wykończ ubitą śmietanką kokosową (z mleczka kokosowego z puszki wybierz tylko gęstą część, a następnie ubijaj mikserem do uzyskania puszystej bitej śmietanki). Udekoruj malinami.
Prezentuje się przepysznie, aż szkoda kroić :)
OdpowiedzUsuńNie dość, że piękny kształt i prezentacja to i kuszący smak :)
OdpowiedzUsuńTorcik wyszedł Ci piękny... taki uroczy i słodki z wyglądu :)
OdpowiedzUsuńCudownie takim serduszkiem obdarować kogoś tak z serca - serce, z sercem dla serca :)
Znakomity przepis. Torcik wyglada oblednie :-). Jesli zrobie jeden torcik,to o jakiej srednicy musze uzyc foremki?
OdpowiedzUsuńDziękuję :) To jest przepis właśnie na jeden torcik ;) Masz na myśli upieczenie jednego blatu, w jednej formie, tak? Jeżeli tak to myślę, że sprawdzi się każda forma. Po prostu podczas pieczenia zwracaj uwagę na przyrumienianie się biszkoptu, aby zapobiec ewentualnemu spaleniu :D Chodzi o to, że jeżeli użyjesz dużej formy i małej ilości ciasta to z pewnością będzie trzeba skrócić czas pieczenia.
UsuńTo upieke wedlug Twojego przepisu. Foremka sie znalazla. Fakt,ze o 2 cm.szersza,ale to chyba nie bedzie duzej roznicy. Zazdroszcze Ci tych Malych Szczesc :-). Przeloze czyms podobnym :-).
UsuńI te warstwy w środku <3 Zjadłybyśmy cały od razu :D
OdpowiedzUsuń