RECENZJA - Jedz pysznie z niskim indeksem glikemicznym :)

8 listopada 2017

Niedawno publikowałam recenzję książki Dominiki Musiałowskiej "Insulinooporność. Zdrowa dieta i zdrowe życie", którą możecie znaleźć TUTAJ. Idealnie zatem będzie pasować do tego dzisiejsza lektura Magdaleny Makarowskiej "Jedz pysznie z niskim indeksem glikemicznym". Obydwie pozycje pochodzą od Wydawnictwa Feeria. 


Nie zdziwiło mnie ponowne estetyczne wydanie lektury, co zresztą zauważam od początku kariery pisarskiej Magdaleny Makarowskiej. Przypominam, że pozostałe recenzje jej książek możecie znaleźć w zakładce "Dobra Książka", która znajduje się na górze bloga. Wracając do "Jedz pysznie z niskim IG" - książka bardzo kolorowa, barwna, a więc wizualnie na pewno "cieszy oko". Ponad to rozkład zawartych informacji także ułatwia znalezienie konkretnej wiadomości. 


O czym jest ta książka? Jak sam tytuł wskazuje lektura ta porusza temat diety, sposobu odżywiania się z niskim indeksem glikemicznym. Mogę napisać, że zdecydowana większość, niemalże cała książka to zbór przepisów z zachowaniem zasad diety z niskim IG. Przepisy te są rozmieszczone w formie dziennych jadłospisów, a więc można iść tym tokiem i rozplanować sobie całą dietę z poszczególnymi posiłkami. Także oprócz czysto teoretycznych przepisów mamy w pewnym sensie gotową dietę, którą oczywiście należy dopasować do siebie, swoich potrzeb, upodobań. Same receptury są bardzo ciekawe, niekiedy oryginalne, inne dobrze znane, łatwe do przyrządzenia w swoim domu. Ja sama zamierzam z nich skorzystać, szczególnie jeżeli chodzi o pomysły na obiady. 


Zaczęłam troszkę od końca, dlatego teraz wspomnę o początku. Tak jak pisałam wcześniej wstęp nie jest zbyt długi, obszerny, aczkolwiek dostarcza w jakimś stopniu potrzebną wiedzę w zakresie diety z niskim indeksem glikemicznym. Mam tu na myśli m.in. rozdziały takie jak: "Rola i rodzaj składników pokarmowych w żywieniu osób z zaburzeniami glikemii", "Jak można obniżać indeks glikemiczny" czy "Zioła wspomagające stabilizację glikemii". Oprócz tego zawarte są tu ciekawe i interesujące informacje na takie tematy jak: "Mleko...stary przyjaciel czy nowy wróg", "Cukier...cichy zabójca czy chłopiec do bicia" oraz "Zdrowe tłuszcze w zdrowej diecie". Oczywiście są to przykłady, bo tych krótkich rozdziałów jest jeszcze troszkę więcej. Są one opisane zwięźle, ale na temat, tak aby odbiorca przyjął tę wiedzę, zapamiętał ją i mógł się do niej ustosunkować. 


Podsumowując, kolejna już książka dietetyk Magdaleny Makarowskiej, tym razem "Jedz pysznie z niskim indeksem glikemicznym" ponownie mnie usatysfakcjonowała. Miło się ją czyta, przegląda przepisy, a ponad to dostarcza prostej i potrzebnej wiedzy. Polecam ją każdemu, kto jest zainteresowany zdrową kuchnią, zdrowym sposobem odżywiania, a szczególnie osobom z takimi schorzeniami jak cukrzyca, insulinooporność, nadwaga.

4 komentarze

  1. Dobrze, że powstają takie publikacje, które w przystępny i jasny sposób przybliżają tego typu informacje i nie są to tylko i wyłącznie "suche fakty", ale również coś więcej (w tym przypadku również przepisy) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie zwracam uwagi na IG, ale na pewno w książce znalazłabym wiele ciekawych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Byłby to fajny prezent dla niektórych na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę ją przejrzeć w Empiku, żeby się zainspirować :D

    OdpowiedzUsuń