Małe Szczęścia - natura zamknięta w słoiczkach :)

10 listopada 2017

Małe Szczęścia tworzą Ola i Kamil. Zamykają oni w przeuroczych słoiczkach po prostu naturę, czyli warzywa i owoce oraz podkręcają ich smak za pomoc przypraw i niekiedy wyszukanych dodatków. Dosłownie, produkty są naturalne, bo bez sztucznych dodatków i zagęszczaczy. Niektóre pozbawione są także cukru, a inne zamiast cukru białego mają jego zamiennik. Jak wcześniej wspomniałam Małe Szczęścia występują w słodkiej i wytrawnej wersji, czyli owocowej lub warzywnej. Smaki i połączenia składników są niezwykle ciekawe i intrygujące. 

W dalszej części wpisu możecie zapoznać się z konkretnymi produktami, ich składami, a także w niektórych przypadkach szczegółową recenzją. Niekiedy pominęłam pisanie recenzji, m.in. ze względu na małą ilość produktu lub dlatego, że produkt bardziej smakuje dodany do potrawy niż jedzony samodzielnie. Tutaj głównie mam na myśli wersje wytrawne, które wyjadane łyżeczką ze słoiczka nie koniecznie muszą być przesmaczne, a już w potrawie świetnie potrafią urozmaicić jej smak. 
"Małe Szczęścia – bo wszystko, co kochamy jest w naszych słoiczkach."



ŚLIWKOWE CZEKO LOVE
śliwka * cukier trzcinowy * kakao 

Produkt wegański, bez laktozy.

W końcu będę miała okazję spróbować popularnej już "czekośliwki". Zawsze robiłam przetwory z samych śliwek, ale wiedziałam też, że istnieje wersja czekoladowa. Co do produktu - prosty skład, tylko 3 składniki. Zapach bardzo śliwkowy, z nutką kakao. Konsystencja jak na powidła śliwkowe przystało jest bardzo zadowalająca, kremowa i gęstawa. W smaku czuć słodycz śliwkową, same śliwki, oraz lekko goryczkowe kakao. Dla mnie troszkę za słodkie i chętnie pominęłabym dodatek cukru, ponieważ same śliwki są już wystarczająco słodkie. Koniec końców i tak zaliczam ten musik do bardzo udanych, świetnie sprawdzi się np. w naleśnikach czy do owsianki. 



TRUSKAWKOWY RABARBAR 
truskawka * rabarbar * cukier trzcinowy 

Produkt wegański, bez laktozy. 

Mus / konfitura charakteryzuje się naturalnie truskawkowym zapachem, podobnym do zwyczajnego dżemu truskawkowego. Konsystencja przypomina bardziej rzadszy mus, nie jest stabilna, może sprawiać trudności w stałym utrzymaniu się na powierzchni. Choć tak na prawdę nie jet to kłopotliwe. W konsystencji widać zarówno truskawki jak i "frędzelki" rabarbaru. Mus jest bardzo delikatny, dość mocno słodki. Bardzo mi smakował, choć rabarbarowe smaki były nieco przyćmione przez obecne truskawki. 



NIEBO W GĘBIE
czosnek * sok z ananasa (świeży) * woda * ananas * cebula * chilli * whisky * sok z cytryny * cukier trzcinowy * sos sojowy ciemny * 

Produkt wegański, bez laktozy.

Sos szczególnie znajduje zastosowanie jako dodatek do mięs. 



ROZMARZONA BRZOSKWINIA
brzoskwinia * cukier muscovado * rozmaryn świeży 

Produkt bez glutenu, wegański, bez laktozy.

Rozmarzona brzoskwinia to zanurzone w lekkim "sosie" kawałki brzoskwini, którym towarzyszy świeży rozmaryn. Połączenie intrygujące, ale bardzo udane. Owoce są mięciutkie, idealnie słodkie. Rozmaryn bardzo dobrze wyczuwalny, nadaje całości oryginalnego smaku. Według informacji idealna do mięs, serów lub croissantów. 



JA PIERNICZĘ! 
jabłko * miód pszczeli * kakao * przyprawa korzenna 

Produkt wegański, bez laktozy, bez cukru.



LUZIK ARBUZIK
rabarbar * arbuz * cukier trzcinowy 

Produkt bez glutenu, bez laktozy, wegański. 

Konfitura odznacza się lekko rabarbarowym zapachem. Konsystencja dość mocno rzadka, wodnista, co zresztą można zauważyć na poniżej zamieszczonym zdjęciu (kropla soku). W smaku czuć wyraźnie rabarbar oraz jego charakterystyczną kwaśność. Arbuza także z łatwością można wyczuć. Konfitura, bo tak wskazuje nazwa na słoiczku jest słodko-kwaśna. Czuć dobrze stonowaną słodycz połączoną także z równie idealnie dobraną kwaśnością. Smak jak najbardziej dobry, oryginalny, aczkolwiek nie zrobił na mnie zbyt dużego wrażenia. Na pewno wybrałabym coś innego. 



7 WARZYW 
marchew * por * pietruszka korzeń * seler * czosnek * cebula * sól * pietruszka liście * rozmaryn świeży * lubczyk świeży * pieprz czarny * papryczka chilli * liść laurowy * woda

Produkt wegański, bez cukru, bez laktozy.

Pasta, która dobrze komponuje się z pieczywem, a także może wystąpić w roli tradycyjnej kostki rosołowej lub przyprawy do mięs.



PIEKŁO W GĘBIE
sos sojowy ciemny * cukier trzcinowy * woda * ocet z czerwonego wina * papryka czerwona * brzoskwinia * czosnek * papryka chilli 

Produkt wegański, bez laktozy. 

Sos ten ożywi dania tradycyjne, orientalne, zarówno na ciepło jak i na zimno. 



CZUJESZ MIĘTĘ?
jabłko * cukier brązowy * mięta 

Produkt bez laktozy, bez cukru. 

Jest to w pewnym sensie rodzaj musu jabłkowego, którego często używa się m.in. do jabłecznika. Dość słodkie połączenie, dlatego zminimalizowałabym ilość dodanego cukru. Dodatek mięty to "strzał w dziesiątkę". Świetnie komponuje się ze słodkim jabłkiem i nadaje pysznego smaku. Całość przesmaczna, dobrze nada się także jako samodzielna przekąska. 



WIŚNIOWE CZEKO LOVE
wiśnia * cukier trzcinowy * kakao 

Produkt wegański, bez laktozy. 



POMIDOROWA PAPRYKA
pomidor * papryka czerwona * czosnek * sól * papryka chilli 

Produkt bez cukru, wegański, bez laktozy 



SMALCZYK BEZ SMALCU
jabłko * cebula biała * cebula czerwona * sól * miód pszczeli * pieprz czarny * czosnek niedźwiedzi

Produkt wegański, bez laktozy. 

Kiedy pierwszy raz spróbowałam wegańskiego smalczyku byłam zachwycona jego smakiem i dziwiłam się, że można osiągnąć tak dobry i niemalże identyczny smak porównywalny do tradycyjnego smalcu, a nawet lepiej. Ten poniżej niestety mnie zawiódł. I tak jak żałowałam, że posiadałam go w bardzo malutkiej ilości, tak po spróbowaniu "smutek" od razu odszedł. Głównie, co poczułam podczas jego jedzenia to słodycz, intensywna słodkość, która moim zdaniem jest nie adekwatna do produktu, jakim jest wytrawna pasta. Dużo cebuli, która jest miękka i całkiem dobra. Widać także sporo czosnku niedźwiedziego. Smalec jest nieco rzadki, nie jest to stała konsystencja. Kolejnym ciekawym aspektem jest brak jakiegokolwiek tłuszczu. A wiadomo, że smalec to praktycznie sam tłuszcz, a tutaj nie ma go ani grama, więc to też wpływa na smak. Podsumowując, bardziej nazwałabym ten produkt słodką konfiturą z cebuli aniżeli smalczykiem.



GRUSZKOWE CZEKO LOVE
gruszka * cukier * kakao * gałka muszkatołowa * pieprz czarny * ziele angielskie * kardamon 

Produkt wegański i bez laktozy.  

O połączeniu śliwki z kakao słyszałam bardzo często, ale o gruszce już nie, więc jest to dla mnie totalna nowość. Ponad to smak dopełniają dodatkowo przyprawy. Mus pachnie słodko czekoladowo. Jest dość mocno słodki, z nutką pikanterii, ale dosłownie bardzo delikatną. Smak gruszki nie jest tak intensywny jako mogłoby się wydawać, jednak nie jest to minusem. Bardzo podoba mi się konsystencja musu - kremowa, lekko gęsta. Takie połączenie składników dało w efekcie niesamowity, oryginalny smak, który zdecydowanie mogę polecić. 



ŚLIWKA W PAPRYCE
śliwka * papryka czerwona * cukier trzcinowy * cytryna * papryka chilli 

Produkt wegański, bez laktozy, bezglutenowy.

Ten sos dobrze komponuje się z mięsami, wędlinami i serami. 



POMIDOROWA BAZIÓŁKA
pomidor * cebula * miód pszczeli * bazylia świeża * sól * czosnek * pieprz

Produkt bez laktozy, bez cukru.

Ta pasta jest doskonała do kanapek, bruschetty, jako baza do sosu. 

Poszłam śladem informacji zawartych na słoiczku i spróbowałam tego produktu jako pasty na kanapkę. I muszę przyznać, że smakuje wyśmienicie. Początkowo smak wydawał mi się specyficzny, ale po kilku gryzach byłam już bardzo na tak. Szczególnie z ciepłym,  chrupiącym pieczywem smakuje idealnie. Pasta jest delikatna, ale pieprz nadaje jej nutkę pikanterii. Czuć bardzo dobrze pomidory i odrobinę bazylii. Miód przyjemnie osłodził całość, ale nie spowodował silnego osłodzenia, dodany w stonowanym stopniu. Podsumowując - bardzo dobra. 



BIAŁE JABŁUSZKO
jabłko * cukier trzcinowy * czekolada biała (tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku 18%, śmietanka w proszku 6 %, słodka serwatka [z mleka] w proszku, laktoza [z mleka], emulgator: lecytyny [ze słonecznika], naturalny aromat waniliowy)

To pierwszy słoiczek, który otworzyłam. Byłam bardzo ciekawa smaku połączenia jabłka z białą czekoladą. Mus pachnie pięknie, jest to miks jabłka, słodyczy i kremowej białej czekolady. W smaku czuć zarówno jabłuszka, jak i białą czekoladę, która nadaje musowi wcześniej wspomnianej kremowości. Słodycz jest bardzo dobrze wyczuwalna, ale jakoś tutaj mi to nie przeszkadza, bo pasuje idealnie. Podsumowując - bardzo dobre to białe jabłuszko. 



FLIRTUJĄCA ŚLIWKA 
śliwka * sok jabłkowy (świeży) * cebula * ocet winny * cukier trzcinowy * nasiona gorczycy * papryka chilli 

Produkt wegański, bez laktozy. 

Ten sos świetnie odnajduje się w towarzystwie serów i mięs. 



Jak można zauważyć różnorodność Małych Szczęść jest ogromna, a to i tak nie wszystko! Cieszy zarówno wnętrze słoiczków, a raczej smakuje oraz ich wizualna strona. Bardzo je polubiłam i polecam Wam do wypróbowania przy możliwej okazji. 
Jestem ciekawa na co Wy byście skusili się najbardziej? 😃 

5 komentarzy

  1. Jaki duży wybór... coś dla każdego i w każdym guście :) Świetnie, że powstają tego typu produkty i są ludzie którzy z taką pasją podchodzą do żywnosci - tej zdrowej i nie przetworzonej :) Takie słoiczki to świetny pomysł na prezent ;) Słoiczki z kakao.... jestem kupiona, chociaż i ten 7 warzyw jest ciekawy (ale sól zbyt wysoko w składzie);)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ależ wybór! No i te słoiczki cudowne :) Sama nie wiem na co bym się skusiła, bo asortyment kusi!

    OdpowiedzUsuń
  3. Skusiłybyśmy się na wszystko! Nawet na jabłko z mięta :D
    Te słoiczki są urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe rzeczy. Nie jadam tego rodzajów produktów, ale jak ktoś lubi owoce i warzywa z przyprawami, to ucieszy się z takiego prezentu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie zapakowane i opakowane słoiczki -:)

    OdpowiedzUsuń