Chleb orkiszowy z chia - gotuj z Multicooker :)

7 grudnia 2017

 Multicooker REDMOND RMC-250E z powodzeniem zastępuje wiele urządzeń kuchennych, o czym mogliście się dowiedzieć czytając recenzję zamieszczoną TUTAJ. Jednym z takich urządzeń jest wypiekacz do chleba. W multicookerze w prosty i myślę, że szybki sposób upieczesz domowy chleb. Może to być chleb pszenny, żytni, kukurydziany czy tak jak mój orkiszowy. Pomysłów na pieczywo jest wiele, wszystko zależy od Waszych preferencji. Po wyrobieniu ciasta, jedyne co robisz później to czekasz aż Twój chleb będzie gotowy. Wysokiej jakości misa sprawia, że ciasto nie przykleja się do powłoki, a bez problemów się z niej wyślizguje. Chlebek wychodzi bardzo smaczny, a wręcz przepyszny, niezwykle delikatny, a dodatek nasionek chia urozmaica nieco jego strukturę. Jest tak dobry, że można go jeść bez dodatków 😍


Składniki:
  • 500 g mąki orkiszowej (użyłam tortowej, typ 450)
  • 40 g świeżych drożdży
  • 400 ml wody 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • 1 łyżka nasion chia 

Przygotowanie:
  1. W garnku podgrzej 200 ml wody (powinna być ciepła, nie gorąca) i rozpuść w niej drożdże z cukrem. Odstaw pod przykryciem na 10 minut. 
  2. W międzyczasie do miski przełóż wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj kolejno z rozrobionymi drożdżami. Dokładnie wyrób ciasto. 
  3. Wyrobione ciasto przełóż do misy Multicookera REDMOND RMC-250E. Zamknij pokrywę i ściągnij zawór od pary. Ustaw program "BREAD" i zmień czas na 3 godziny. Wciśnij START. Godzinę przed zakończeniem pracy programu otwórz pokrywę, ostrożnie przewrócić chleb i ponownie zamknij pokrywę. Piecz do zakończenia pracy programu. 
  4. Gotowy chleb wyciągnij z misy i odstaw do ostygnięcia na 30 minut.


REDMOND                 ↔             MULTICOOKER

9 komentarzy

  1. Smakowicie się zapowiada. Ostatnio mogłabym jeść tylko kanapki, więc zjadłabym teraz taki z awokado :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekąc taki chlebek chyba też będę jadła tylko kanapki :D:P

      Usuń
    2. Ja tak mam odkąd znalazłam bardzo dobry żytni na zakwasie w jednej piekarni :D

      Usuń
    3. Ja z kolei nie przepadam za żytnim. Ale także ostatnio znalazłam dobra piekarnię i często kupuję u nich bardzo smaczny chleb :)

      Usuń
  2. Domowy chleb smakuje najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały chlebek akurat potrzebny nam taki na weekend, więc daj trochę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już nie ma :( ale dzisiaj planuję piec kolejny bochenek :)

      Usuń
  4. Nie za dużo drożdż? Na 500g mąki Max 25g drozdzy

    OdpowiedzUsuń