Jak zrobić jogurt naturalny? - gotuj z MULTICOOKER :)

6 grudnia 2017

Opisywany przeze mnie Multicooker REDMOND RMC-250E potrafi zdziałać w kuchni na prawdę wiele. O czym mogliście przekonać się czytając jego recenzję zamieszczoną TUTAJ. Jedną z funkcji tego sprzętu jest możliwość zrobienia domowego jogurtu. Do tego celu potrzebne są dwa produkty: mleko i jogurt. Bakterie z jogurtu pod wpływem odpowiedniego ciepła wytwarzanego przez multicookera zaczną namnażać się w mleku i doprowadzą do powstania kremowej masy, czyli właśnie jogurtu. Smak powstałego jogurtu zależy od wybranego mleka oraz samego jogurtu. Ja ze swojej strony polecam mleko 3,2% tłuszczu oraz dobrej jakości jogurt (więcej poniżej). Taki miks gwarantuje udany i smaczny jogurt naturalny domowej roboty.



Składniki (4 słoiczki po 180 ml)
  • 530 ml świeżego mleka 3,2%
  • 190 g jogurtu naturalnego o dobrym składzie (bez mleka w proszku oraz najlepiej z napisem "żywe kultury bakterii jogurtowych", a już super gdy jogurt ma wypisane nazwy wykorzystanych szczepów bakteryjnych) 

Przygotowanie:
  1. Mleko i jogurt powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego należy wyciągnąć je z lodówki przed przygotowywaniem. 
  2. Kolejno bardzo dobrze wymieszaj mleko z jogurtem. 
  3. Gotowy miks przelej do słoiczków przystosowanych do gotowania w Multicookerze
  4. Słoiczki wstaw do misy Multicookera REDMOND RMC-250E, nalej wody do połowy wysokości słoiczków i ustaw program "YOGURTH".
  5. Po 8 h urządzenie da sygnał o zakończonej pracy. Teraz wyciągnij słoiczki z jogurtem i wstaw do lodówki na minimum 3 h. Po tym czasie jogurt przybierze kremowej konsystencji. 


REDMOND                 ↔             MULTICOOKER

5 komentarzy

  1. Taki domowy jogurt z pewnością smakuje o wiele lepiej od tych ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobają mi się te słoiczki na jogurt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa jestem gęstości oraz czy smak odbiega od tego sklepowego :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I właśnie na te aspekty wpływa użyty jogurt, dlatego finalnie nasz jogurt może przybrać na prawdę różną gęstość i smak :) Ten powyżej ma kremową konsystencję, lekko gęstą, ale też nie wodnistą. Na pewno nie jest taki jak te np. z dodatkiem mleka w proszku, gdzie długo ustaje się na łyżce i nie spływa. Smak też jest odmienny, nie czuć praktycznie w ogóle kwaśności, za to jest delikatny :)

      Usuń
  4. Bardzo chętnie spróbowałybyśmy takiego domowego jogurtu :)

    OdpowiedzUsuń