I niech mi ktoś powie, że zdrowsze wersje tradycyjnych wypieków są niesmaczne 😂 Tak przygotowane pierniczki są przepyszne! Smakują wszystkim, nawet tym którzy stronią od wszelkich zdrowych słodkości. Pierniczki początkowo są bardzo kruche, a następnie z czasem przyjemnie miękną, są idealnie słodkie i pięknie pachną korzennym przyprawami. Coś wspaniałego.
Składniki (2 blaszki pierniczków):
- 350 g płatków owsianych
- 20 g siemienia lnianego
- 100 g oleju kokosowego
- 100 g miodu
- 100 g masła orzechowego piernikowego (Primavika)
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 czubate łyżeczki proszki do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Płatki wraz z siemieniem lniany zmiel na mąkę. Możesz użyć gotowej mąki owsianej i mielonego siemienia lnianego. Do tego miksu dodaj proszek do pieczenia i przyprawę do pierników.
- W garnku podgrzej, tylko do rozpuszczenia olej, miód, aromat waniliowy oraz masło orzechowe.
- Teraz połącz suche składniki z mokrymi i dokładnie ugnieć powstałe ciasto.
- Ciasto rozwałkuj na preferowaną grubość. Z ciasta wycinaj foremkami pierniczki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto może się przyklejać do blatu, więc pomóż sobie cienką szpachelką lub szerokim i cienkim nożem przekładając pierniczki na blaszkę).
- Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 8-10 minut. Cieńsze pierniczki potrzebują mniej czasu, grubsze nieco więcej, dlatego obserwuj przypiekanie ciastek podczas pieczenia.
- Po ostygnięciu możesz je udekorować.
⇾ Sama nie kupiłabym użytego w przepisie masła orzechowego, bo zostało wzbogacone, o ile można to tak nazwać cukrem (15 g na 100 g produktu) i emulgatorem. Ja preferuję i polecam tylko te składające się wyłącznie z orzechów. Jednak takie masełko otrzymałam w prezencie, a że nie lubię marnować jedzenia to wykorzystałam je właśnie do tych pierniczków.
Z powodzeniem możesz użyć innego masła orzechowego, takiego składającego się tylko z orzechów, bez zbędnych dodatków.
Pojawil sie wyczekiwany przepis na pierniczki :-). Z takich skladnikow,musialy wyjsc pysznosci. Mialam jakies przeczucie,poniewaz dzisiaj kupilam maslo piernikowe z Primaviki. Koniecznie trzeba upiec pierniczki :-).
OdpowiedzUsuńA ja wczoraj znowu zrobiłam zytnie. Może jeszcze uda mi sie zrobić podobne z masłem orzechowym, zapowiadają się pysznie :)
OdpowiedzUsuńŻytnie jakoś mnie nie przekonują. Polecam zrobić takie z masłem orzechowym - są bardzo smaczne :)
UsuńOrzechowe pierniczki to jest to! <3
OdpowiedzUsuńOoo tak takie pierniczki to ja zamawiam :)
OdpowiedzUsuńBędę piekła pierniczki w piątek - drugą turę :) Super pomysł na owsianą wersję! I to z masłem orzechowym!
OdpowiedzUsuńZ pewnością świetnie smakują i pachną :)
OdpowiedzUsuń