Przepyszny wegański deser - krem waniliowo-czekoladowy :)

3 grudnia 2017

Bez żadnych zastanowień mogę napisać, że jest to mój najpyszniejszy deser wegański zrobiony z kaszy jaglanej. Kaszę jaglaną wykorzystuję najczęściej do przygotowywania słodkich dań. Sprawdza się idealnie, dlatego też na moim blogu można znaleźć mnóstwo słodkich receptur z jej udziałem, kremów i budyniów. Jednak ten dzisiejszy to prawdziwe mistrzostwo świata! Przepyszny! Gęsta i bardzo kremowa masa. Smaki wanilia i kakao tworzą pyszny duet, który smakiem zadowoli z pewnością każdego.


Waniliowy krem:
Czekoladowy krem:

Dodatki: starta gorzka czekolada oraz wiórki kokosowe


Przygotowanie:
  1. Kaszę opłukaj pod bieżącą wodą, następnie podpraż (ciągle mieszając) ok. 5 minut. Kolejno zalej 350 ml wody i gotuj ok. 15 minut, aż kasza wsiąknie całą wodę. Po ugotowaniu odstaw ją jeszcze na 15 minut. 
  2. Ugotowaną kaszę podziel na dwie części i każdą dokładnie zmiksuj z podanymi składnikami. Miksuj do momentu uzyskania możliwie najgładszej konsystencji. Masa powinna być kremowa i bez grudek. 
  3. Gotowe kremy przełóż do wybranych naczyń i udekoruj dodatkami. 
  4. Przechowuj w lodówce. Deser z czasem lekko gęstnieje. 

7 komentarzy

  1. Deser rzeczywiscie prezetuje sie oblednie. Po skladnikach,mozna wywnioskowac,ze jest pyszny. Przepis zapisuje :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niczym Monte ale z pewnością lepiej smakuje - piękna konsystencja... a w klimacie Świąt można by do wersji kakaowej oprócz kakao dodać przyprawy do piernika ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z połączenia kaszy jaglanej z masłem orzechowym musiało powstać coś przepysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. My równie często co kaszę jaglaną wykorzystujemy ryż jaśminowy na słodko :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda rewelacyjnie, a połączenie smaków jest idealne <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham kremy na bazie kaszy jaglanej :) Wiesz jak wywołać ślinotok!

    OdpowiedzUsuń