Recenzja - Słodka kuchnia roślinna :)

2 grudnia 2017

Słodka kuchnia roślinna autorki Idy Kulawik (znana m.in. z bloga Veganbanda.pl) wydana przez Wydawnictwo Galaktyka to zbiór przepisów na zdrowe wersje słodkości, czyli wszelkiego rodzaju ciasta, desery, lody, słodycze. A to wszystko na wzór diety roślinnej. 


Zaczynając od kwestii estetycznych. Książka jest przepięknie wydana. Wizualnie podoba mi się cała. Kinga Błaszczyk-Wójcika odpowiadająca za stronę stylizacyjną i fotografie wykonała kawał dobrej roboty. Twarda i solidna oprawa lektury nadaje jej wysokiej jakości. W środku fantastyczne zdjęcia, obok których nie przejdziesz obojętnie. Świetnie przedstawiają przygotowane słodkości, aż chce się je od razu przyrządzić. A zamieszczone treści przepisów wraz ze specjalnie dobranymi oznaczeniami (np. bez glutenu, bez cukru) łatwo i przyjemnie się czyta. 


Wstęp książki jest króciutki i moim zdaniem idealnie ta długość wpasowuje się w ideę "Słodkiej kuchni roślinnej", która w końcu ma być zbiorem receptur na różne słodkości. W tym treściwym początku zawarto mi.in. takiej informacje jak: ulubione składniki autorki, niezbędny sprzęt kuchenny oraz trochę informacji o kaszy jaglanej, która w tej książce odgrywa dużą rolę, a to dlatego że jest często wykorzystywana w przepisach. 


Dalsza część książki to już istne szaleństwo słodyczowe. Przepisy na słodkie dania są bardzo różnorodne, niezwykle ciekawe, zachęcające do ich przygotowania. Książkę podzielono na pięć części, a każda odpowiada innym słodkością, są to: "desery", "trufle, pralinki i batony", "lody", "ciasta bez pieczenia" oraz "wypieki". Nie każdy przepis jest opatrzony zdjęciem, co jednak im zdecydowanie nie ubliża. Jednak te z fotografiami stanowczo sprawiają, że chciałaby się spróbować właśnie tej konkretnej potrawy. Mimo, że nie spróbowałam danego przepisu to po zdjęciach wiem, że byłabym nim w pełni usatysfakcjonowana. Czyli można napisać, że słodkości w "Słodkiej kuchni roślinnej" są z pewnością przepyszne. A także co istotne, wszystko jest przygotowane na zasadach diety roślinnej. 


Podsumowując, książka "Słodka kuchnia roślinna" zdecydowanie jest godna polecenia! Wydana przepięknie, także każdemu, kto zwraca uwagę na kwestię wizualną, z pewnością wpadanie ona w oko. Treści w niej zawarte, a dokładnie piszcząc receptury odznaczają się zarówno prostotą, jak i oryginalnością. Myślę, że są łatwe i proste w przygotowaniu, także nie powinny stanowić problemu w ich zrobieniu. Różnorodność przepisów daje możliwości ich zastosowania na wszelakich imprezach, świętach, uroczystościach czy zwyczajnych spotkaniach z rodziną i przyjaciółmi. Jak najbardziej polecam "Słodką kuchnię roślinną" każdemu z Was 😍

7 komentarzy

  1. Rzeczywiście bardzo ładnie wydana i z pewnością wiele w niej ciekawych przepisów na smaczne łakocie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla samych ilustracji chciała bym tą książkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno dużo smacznych przepisów można w niej znaleźć :) Robiłam kilka przepisów z bloga i zawsze wychodziły mi pyszne ciasta :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda graficznie :D Na pewno to dobre źródło inspiracji.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja ja kupiłam na przedsprzedaży już , wiedziałam ,że będzie genialna i przepiękna , jedna z najpiękniejszych kulinarnych książek nie tylko Polsce

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślinka cieknie na samą myśl o tych słodkościach :D

    OdpowiedzUsuń