Kolejny patent na wykorzystanie białka roślinnego w czymś innym niż tylko koktajl. Białko wegańskie PREMIUM od Siła Roślin opisywałam szerzej TUTAJ. A wracając do kulek - nie mogły wyjść nie smaczne! Słodziutkie, z wyczuwalnym akcentem kakao i wanilii, a także nutki kokosa. Orzechy brazylijskie nadały im tłustości i kremowości. Świetne na szybką i zdrową przekąskę.
Składniki (4 kulki):
- 50 g świeżych daktyli (3 sztuki)
- 1 miarka wegańskiego białka o smaku czekoladowo-waniliowym (Siła Roślin)
- 25 g manny kokosowej/kremu kokosowego
- 25 g orzechów brazylijskich
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki przełóż do malaksera i miksuj do momentu, w którym możliwe będzie ulepienie kulek.
- Dodatkowo możesz je obtoczyć w wybranych dodatkach, u mnie surowe ziarna kakao, mak oraz wiórki kokosowe. Jeżeli dodatki nie chcą się trzymać kulki, zwilż ją zanurzając w wodzie.
To dopiero musi byc pyszota :-). Ja to od razu zrobie z podwojnej porcji. Tylko nie mam bialka. Mozna czyms zastapic :-)?
OdpowiedzUsuńTo jest kompozycja specjalnie dobrana z udziałem białka, ale możesz poszukać na moim blogu innych przepisów na podobne kulki, zamieszczałam takie receptury wielokrotnie, na pewno coś Ci się spodoba ;)
UsuńZ takich składników musiało wyjść cudo :D
OdpowiedzUsuńRewelacja, podoba mi się dobór składników :D
OdpowiedzUsuńTo białeczko super sprawdza się do takich przekąsek :)
OdpowiedzUsuńWow wyglądają jak te kupne! Świetna i na pewno smakowita robota :)
OdpowiedzUsuńNajbardziej urzekla mnie ta po prawej z drugiego zdjęcia... od razu wpada w oko :D
OdpowiedzUsuń