Nie ma to jak smaczne i cieplutkie placuszki o zimowym poranku 😄 Placuszki, jak sama nazwa wskazuje i wskazuje też na to ich kolor są z dodatkiem kakao. A pomocniczym składnikiem okazał się jogurt naturalny. Same w sobie są mięciutkie i delikatne. Nie ma z nimi żadnego problemu podczas smażenia. Myślę, że są proste i nie wymagają trudno dostępnych składników, także śmiało można przygotować je w swoim domu.
Składniki:
- 50 g mąki owsianej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżezka cukru kokosowego
- 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 100 g bardzo gęstego jogurtu (użyłam typu islandzkiego)
- 50 ml mleka
- 1 łyżeczki oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki (oprócz oleju) przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i nakładaj porcję ciasta, ok. 1 łyżka. Przewróć placki na drugą stronę, kiedy pojawią się pęcherzyki.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja wymieszałam pozostałą ilość jogurtu (50 g) z połową banana i miodem, w ten sposób powstała pyszna masa, idealna do przekładania placków.
Placuszki,to moja milosc :-). Swietny przepis. Dziekuje za pomysl,na sniadanko :-).
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :) Cieszę się, że się podoba ;)
UsuńWyglądają cudownie :) Ja zaraz będę robić placki na śniadanie - część zrobię z jabłkiem, a kilka z dynią ;)
OdpowiedzUsuńJeśli jest kakao to nie mogą źle smakować :)
OdpowiedzUsuńSpróbuję kiedyś je zrobić, tylko pewnie dodam karob zamiast kakao :)
OdpowiedzUsuńJa teraz mam taką chcicę na placuszki, że mogłabym jeść je codziennie :) Te kuszą!
OdpowiedzUsuńNie ma to jak pyszne placuszkowe śniadanie <3
OdpowiedzUsuń