Zazwyczaj przepisy na energetyczne kulki czy batony bazują w głównej mierze na daktylach. I kompletnie mi to nie przeszkadza, bo bardzo lubię ich słodką i klejącą strukturę. Aczkolwiek pomyślałam o wersji bez suszonych owoców. I tak oto powstały te oto batoniki, których skład to tylko 5 produktów. Mamy tu oczywiście białko w postaci wysokiej jakości białka wegańskiego od Siła Roślin, tłuszcz z masła orzechowego oraz węglowodany z płatków owsianych.
Więcej o białku wegańskim tej marki pisałam TUTAJ.
Składniki (6 batoników)
- 3 miarki wegańskiego białka o smaku dzikiej jagody (Siła Roślin)
- 70 g masła orzechowego naturalnego
- 40 g płatków owsianych
- 200 ml napoju roślinnego
- 1,5 łyżki kakao
- Płatki zmiel na mąkę lub użyj gotowej mąki owsianej.
- Do miski przełóż wszystkie składniki i miksuj mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Będzie dość mocno klejąca i przylegająca do mieszadeł.
- Następnie przełóż masę do wyłożonej papierem do pieczenia wybranej blaszki czy innego pojemnika i uformuj średniej grubości placek.
- Wstaw na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki, a następnie podziel na batoniki.
Wyglądają przepysznie, do tego podoba mi się ich skład :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie kupne batony z białkiem wegańskim, więc te również by mnie oczarowały :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smacznie :)
OdpowiedzUsuńWow, ale super pomysł :) Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńTo białko też jest pyszne z taką nutą owocową :) My zrobiłyśmy z niego brownie i ciasteczka :D
OdpowiedzUsuńSkusiły mnie już na insta i na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuń