Jak nie z kaszy jaglanej to z komosy ryżowej. Wszelkie musy na bazie tych produktów są moimi ulubionymi, a dokładniej pisząc to ten z quinoa dopiero został moim ulubieńcem, bo robiłam go po raz pierwszy. Jest mega smaczny! Mocno czekoladowy, kremowy i idealnie słodki za sprawą daktyli.
Składniki (1 porcja):
- 60 g komosy ryżowej (użyłam czerwonej od Misiontek)
- 350 ml napoju roślinnego
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 50 g daktyli (Misiontek)
- 30 g orzechów ziemnych
Przygotowanie:
- Komosę wypłucz pod bieżącą wodą. Wsyp do garnka, dodaj daktyle, kakao, cynamon i zalej 200 ml napoju. Gotuj ok. 20 minut, aż quinoa wsiąknie płyn i masa będzie gęsta.
- Następnie całość przełóż do blendera, dodaj pozostałą ilość mleka oraz orzechy.
- Miksuj do momentu uzyskania jak najgładszej konsystencji.
Wyobrażam sobie ten pyszny smak i daktylową słodkość ;)
OdpowiedzUsuńWyglada świetnie i z pewnością tak smakuje ;) Same zdrowie ;)
OdpowiedzUsuńKarmele na pewno dodały super karmelowego smaku :D Pycha.
OdpowiedzUsuńPyszny deser. Patrząc na skład mniamm.
OdpowiedzUsuńMmm ta konsystencja :)
OdpowiedzUsuńO rety, ale to smakowicie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńPycha deser w naszym guście :)
OdpowiedzUsuń