Czekoladowy mus z komosy ryżowej - wegański, bez glutenu i cukru :)

12 lutego 2018

Jak nie z kaszy jaglanej to z komosy ryżowej. Wszelkie musy na bazie tych produktów są moimi ulubionymi, a dokładniej pisząc to ten z quinoa dopiero został moim ulubieńcem, bo robiłam go po raz pierwszy. Jest mega smaczny! Mocno czekoladowy, kremowy i idealnie słodki za sprawą daktyli. 




Składniki (1 porcja):
  • 60 g komosy ryżowej (użyłam czerwonej od Misiontek)
  • 350 ml napoju roślinnego
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g daktyli (Misiontek)
  • 30 g orzechów ziemnych

Przygotowanie:
  1. Komosę wypłucz pod bieżącą wodą. Wsyp do garnka, dodaj daktyle, kakao, cynamon i zalej 200 ml napoju. Gotuj ok. 20 minut, aż quinoa wsiąknie płyn i masa będzie gęsta. 
  2. Następnie całość przełóż do blendera, dodaj pozostałą ilość mleka oraz orzechy.
  3. Miksuj do momentu uzyskania jak najgładszej konsystencji.  

7 komentarzy