Pierwszy raz przygotowałam tego rodzaju kuleczki, których bazą nie są słodkie i klejące daktyle, ale odznaczająca się podobnymi cechami morwa! Sprawdziła się tu wyśmienicie i już wiem, że będę częściej stosować ją zamiast popularnych daktyli. Kuleczki mają mięciutkie wnętrze, lekko słodkie, orzechowe, a ich powłoczka to krucha, surowa, gorzka czekolada. Coś pysznego!
Składniki (15 małych kuleczek):
- 50 g morwy suszonej
- 50 g masła orzechowe z nasionami konopi (Profusion - Eko Hurtownia)
- 50 g płatków owsianych bezglutenowych (Amisa - Ekohurtownia)
- 4 kostki surowej czekolady gorzkiej (Pana Chocolate - Eko Hurtownia)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Morwę zalej wrzątkiem do przykrycia i odstaw na ok. 30 minut, aż wsiąknie część wody.
- Do malaksera przełóż morwę (zrób to za pomocą widelca, aby odsączyć nieco wodę; namoczona i odsączona morwa ważyła 130 g), masło orzechowe i płatki owsiane. Całość zmiksuj i odstaw ponownie na ok. 30 minut, aby płatki nieco spęczniały.
- Kolejno formuj małe kuleczki, możesz pomóc sobie zwilżając co jakiś czas dłonie wodą. Wstaw kuleczki do lodówki na ok. 2h, aby się schłodziły.
- Następnie rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę z dodatkiem oleju kokosowego. Schłodzone kulki kładź na widelec i za pomocą łyżeczki oblewaj czekoladą. Widelec sprawi, że nadmiar czekolady spłynie.
- Obtoczone w czekoladzie kuleczki wstaw do lodówki do momentu zastygnięcia polewy.
Morwę lubię jeszcze bardziej niż daktyle, na pewno świetnie wkomponowała się w takie kuleczki :)
OdpowiedzUsuńMuszą świetnie smakować ;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam kulek z morwy, ale wyglądają genialnie :) Muszą świetnie smakować!
OdpowiedzUsuńZ morwy? Super opcja dla tych co nie lubią daktyli :) Pycha!
OdpowiedzUsuńTo masło orzechowe z nasionami konopi bardzo nas ciekawi :)
OdpowiedzUsuńPyszności 😍
OdpowiedzUsuń