Ekspresowe muffinki gotowe w 40 minut, licząc także czas przygotowania ciasta! Są bezglutenowe i zrobione ze zdrowszych odpowiedników mąki pszennej. Nie mają także cukru białego, który zastąpiłam świetną alternatywą, a mianowicie ksylitolem. Mak, suszona żurawina i rodzynki dodatkowo usmaczniają puszyste babeczki i nadają im dodatkowej słodyczy.
Składniki (na 8 muffinek):
- 70 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
- 60 g płatków gryczanych (można zastąpić mąką gryczaną)
- 20 g mąki gryczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g ksylitolu
- 30 g płynnego oleju kokosowego
- szczypta soli
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g rodzynek
- 1 łyżka maku
- 150 ml mleka (użyłam roślinnego)
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj.
- Do foremek na muffinki nakładaj po ok. 1,5 łyżki masy.
- Piecz babeczki w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 30 minut.
Wyglądają bardzo apetycznie. Całe wieki nie piekłam muffinek.
OdpowiedzUsuńSmakowity skład i cudne wnętrze :) Zmotywowałaś mnie do zrobienia muffinek, dawno ich nie piekłam :)
OdpowiedzUsuńTakie muffinki zjada się ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńJak z makiem to oczywiście tym bardziej jesteśmy na nie chętne :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię mak :) Super te muffinki.
OdpowiedzUsuńsmakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPołączenie maku i żurawiny kojarzy mi się ze świątecznymi klimatami :D Wyglądają super i smakują na pewno rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńHaha :D A ja w ogóle nie myślałam o Świętach tworząc ten miks :D
Usuń