Ostatnio przerzuciłam się z porannych owsianek na omlety w wersji na słodko. Zawsze te same proporcje, tylko rodzaje mąk zmieniam i dodatków 😄 Ale, niedawno wpadło w moje ręce białko wegańskie Plantforce ze sklepu silaroslin.pl. Jest to białko, które pod względem smakowym zadowala w 100% i w ogóle nie poczujesz, że jest zrobione wyłączanie na bazie roślinnych składników, a nawet słodzone stewią. Bardzo je lubię, więc zrobiłam z jego udziałem wegańską wersję omleta, dokładnie owsianego. Przepis bardzo prosty, przygotowanie tym bardziej. A efekt świetny! Omlet jest słodko-waniliowy dzięki obecności białka, chrupiący z wierzchu, a w środki odznacza się niecko kleistą konsystencją ❤
Składniki:
- 60 g płatków owsianych
- 1 miarka (20 g) waniliowego białka roślinnego Plantforce (Siła Roślin)
- 1 łyżeczka nasiona chia
- 1/3 łyżeczki wanilii sproszkowanej (opcjonalnie)
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml mleka
- 50 ml wody gazowanej
Przygotowanie:
- Płatki zmiel na mąkę - nie musi być ona bardzo gładka.
- Następnie wymieszaj ją ze wszystkimi pozostałymi składnikami i odstaw na 5 minut, aby masa napęczniała.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego, wlej masę i smaż z dwóch stron po ok. 5 minut.
- Podawaj z masłem orzechowym i owocami.
Dawno nie jadłam owsianego omletu ale większą ochotę mam na kiwi xD
OdpowiedzUsuńCiągle mam w planach zrobienie omletu i jakoś mi nie wychodzi, muszę się w końcu zebrać :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy takie omleciki :D A z tym białkiem to już w ogóle pychotka :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się konsystencja tego omleta - chętnie bym zjadła <3
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :) Dawno nie jadłam omletu!
OdpowiedzUsuń