Najnowsza książki Magdaleny Makarowskiej - "Jedz pysznie i nie bój się cholesterolu". Oczywiście nieodzownie Wydawnictwa Feeria. Swoją premierę miała tydzień temu. Jeżeli jesteście zainteresowani dość pokaźną twórczością tej autorki serdecznie zapraszam do zakładki "DOBRA KSIĄŻKA", gdzie znajdują się recenzje większości jej lektur.
Nie będzie to nowością, gdy napiszę, że książka zadowala pod względem estetycznym. Czyli tak samo, jak wszystkie książki tej autorki. Dzieję się tak dlatego, że utrzymywane są w tym samym stylu, który mimo powtarzalności wciąż cieszy oko. W środku znajdziesz czytelny rozkład informacji oraz piękne fotografie zarówno żywności, jak i gotowych posiłków.
Po tytule od razu wiemy, jaką konkretnie tematykę porusza lektura, a mianowicie cholesterol.
"Jedz pysznie i nie bój się cholesterolu" podzielono na 3 rozdziały. Pierwszy stanowi część teoretyczną, wprowadzającą do tematu. Zapoznasz się tu z definicją zespołu metabolicznego, cholesterolu czy miażdżycy. Autorka przekonuje o spożywaniu produktów jak najmniej przetworzonych. Wskazuje istotne zalecenia dietetyczne, które są nieodzowne w walce z danym schorzeniem. Porusza także kwestię olejów i charakteryzuje kilka z nich. Druga część to rozdział składający się z prostych zasad, wskazówek, których wdrożenie w życie może wiele ułatwić podczas przejścia i bycia na zdrowej diecie. Na przykład - "nie idź głodny na zakupy" czy "unikaj produktów fit". W tej części autorka także przybliża czytelnikom wytyczne dotyczące polecanej przez nią diety. W walce z miażdżycą skupia się na żywieniu opartym na diecie śródziemnomorskiej, z niskim indeksem glikemicznym oraz niskowęglowodanowej. I tym samym przechodzimy do trzeciej, ostatniej części, czyli zbioru przepisów przygotowanych na zasadzie powyższej diety. Wśród receptur znajdą się przepisy na: dodatki do pieczywa, domowe chleby i bułki, zdrowe desery, a nawet wędliny. Tu także zamieszczony jest plan na 31 dni diety antycholesterolowej. Pomiędzy planem przeplatane są informacje na temat różnych produktów spożywczych.
Podsumowując, najnowsze wydanie Magdaleny Makarowskiej "Jedz pysznie i nie bój się cholesterolu" dotyka poważnych i niezwykle często spotykanych w dzisiejszych czasach problemów, jakim są choroby układu sercowo-naczyniowego. I powiązane z tym zaburzenia lipidowe. Treści zawarte w lekturze są bardzo proste i czytelne, myślę dla większości odbiorców. Znajdują się tu podstawowe informacje dotyczące powyższego tematu. Oprócz teorii, autorka dzieli się także planem żywieniowym opartym na diecie śródziemnomorskiej, z niskim indeksem glikemicznym oraz niskowęglowodanowej, którym można się zainspirować i tworzyć dania z zamieszczonych tam przepisów. A przepisy same są proste i prezentują się smacznie.
Gdzieś widziałam tę książkę :) Na pewno wielu osobom pomoże poradzić sobie z tym problemem.
OdpowiedzUsuńchętnie po nią sięgnę.
OdpowiedzUsuń