Batony owsiane z czekoladą :)

14 kwietnia 2018

Ostatnio było u mnie bardzo czekoladowo, a to za sprawą pysznych czekolad marki Vivani. Tym razem zrobiłam z ich udziałem przepyszne batony musli. Bardzo proste i szybkie do przygotowania. Bazą są płatki owsiane, a dopomagają im słodkie rodzynki, chrupiące pestki dyni i kokos. Wierzch to czekoladowa skorupka z gorzkiej czekolady słodzonej cukrem kokosowym. Coś pysznego, bardzo polecam, batony wychodzą niezwykle smaczne. 




Składniki (6 sztuk):

Przygotowanie:
  1. Płatki, rodzynki, pestki dyni oraz chipsy kokosowe przełóż do malaksera i zmiksuj na średnio drobną konsystencję. 
  2. W garnku podgrzej do rozpuszczenia olej kokosowy, syrop klonowy i masło orzechowe. 
  3. Suche składniki połącz z mokrymi. 
  4. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż masę. Dobrze ją ugnieć. 
  5. W międzyczasie rozpuść w kąpieli wodnej czekolady i polej uformowaną masę batonikową. 
  6. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc, do momentu całkowitego zastygnięcia całej masy. 
  7. Gotowe pokrój na batoniki o preferowanych kształtach. 

8 komentarzy

  1. Wyglądają świetnie i z pewnością tak też smakują... domowe, natrualne, zdrowe i przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie połączenie czekolad super zwieńcza smak batoników :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko co ma czekolade uwielbiam ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł na takie domowe batoniki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musiały być pyszne, a najbardziej podoba mi się ta warstwa czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak je przechowywać i jak długo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W chłodnym miejscu, ale lodówka nie jest konieczna, bo produkty, z których powstały nie wymagały przechowywania w warunkach chłodniczych. Nie potrafię określić jak długo :) Do momentu aż nadal będą wyglądać i smakować dobrze :D

      Usuń