Ostatnio było u mnie bardzo czekoladowo, a to za sprawą pysznych czekolad marki Vivani. Tym razem zrobiłam z ich udziałem przepyszne batony musli. Bardzo proste i szybkie do przygotowania. Bazą są płatki owsiane, a dopomagają im słodkie rodzynki, chrupiące pestki dyni i kokos. Wierzch to czekoladowa skorupka z gorzkiej czekolady słodzonej cukrem kokosowym. Coś pysznego, bardzo polecam, batony wychodzą niezwykle smaczne.
Składniki (6 sztuk):
- 100 g płatków owsianych bezglutenowych
- 60 g rodzynek
- 30 g pestek dyni
- 30 g chipsów kokosowych lub wiórków
- 50 g masła orzechowego
- 40 g syropu klonowego
- 30 g oleju kokosowego
- polewa: 40 g gorzkiej czekolady Panama (Vivani) i 40 g mlecznej czekolady nugatowej (Vivani)
Przygotowanie:
- Płatki, rodzynki, pestki dyni oraz chipsy kokosowe przełóż do malaksera i zmiksuj na średnio drobną konsystencję.
- W garnku podgrzej do rozpuszczenia olej kokosowy, syrop klonowy i masło orzechowe.
- Suche składniki połącz z mokrymi.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż masę. Dobrze ją ugnieć.
- W międzyczasie rozpuść w kąpieli wodnej czekolady i polej uformowaną masę batonikową.
- Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc, do momentu całkowitego zastygnięcia całej masy.
- Gotowe pokrój na batoniki o preferowanych kształtach.
Wyglądają świetnie i z pewnością tak też smakują... domowe, natrualne, zdrowe i przepyszne :)
OdpowiedzUsuńTakie połączenie czekolad super zwieńcza smak batoników :D
OdpowiedzUsuńWszystko co ma czekolade uwielbiam ;p
OdpowiedzUsuńMuszą być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na takie domowe batoniki :)
OdpowiedzUsuńMusiały być pyszne, a najbardziej podoba mi się ta warstwa czekolady :)
OdpowiedzUsuńJak je przechowywać i jak długo?
OdpowiedzUsuńW chłodnym miejscu, ale lodówka nie jest konieczna, bo produkty, z których powstały nie wymagały przechowywania w warunkach chłodniczych. Nie potrafię określić jak długo :) Do momentu aż nadal będą wyglądać i smakować dobrze :D
Usuń