Komosa ryżowa, czyli quinoa może stanowić świetny substytut tradycyjnej owsianki, którą zna już chyba każdy. Smakuje równie wyśmienicie i na pewno oryginalnie. Zbliżający się sezon na truskawki powoli zmusza mnie do wykańczania owoców zamrożonych w ubiegłym roku. Stąd też komosanka jest nie inna jak truskawkowa. Dodatkowo truskawkowy akcent intensywnie podkreśla puder truskawkowy z liofilizowanych owoców od marki Flavor Factory ❤️
Składniki:
- 50 g komosy ryżowej (Flavor Factory)
- 100 ml mleka roślinnego
- 100 ml wody
- 1 łyżka truskawki liofilizowanej w proszku (Flavor Factory)
- 1 czubata łyżeczka ksylitolu
- garść mrożonych truskawek
- mak biały - opcjonalnie (Flavor Factory)
Przygotowanie:
- Komosę przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie lekko podpraż w rondelku.
- Kolejno zalej wodą i mlekiem. Dodaj ksylitol, zamieszaj i gotuj aż komosa wchłonie cały płyn, trwa to ok. 15 minut.
- Następnie wmieszaj truskawkę w proszku.
- Do miseczki wlej sok z odmrożonych truskawek, przełóż ugotowaną komosę, a na wierzchu ułóż truskawki. Całość posyp ziarenkami białego maku.
Świetnie! ;-)
OdpowiedzUsuńTruskawki ♥ Czekam na te polskie ;)
OdpowiedzUsuńCzuję, że to nie byłaby gęstość dla mnie, a komosę wolę w wersji z warzywami. A na truskawki czekam, mrożone to niestety nie to samo ;)
OdpowiedzUsuńKomosanka jest gęsta, efekt że może być płynna leży po stronie soku z truskawek, który wlałam do gotowej komosy.
UsuńDla mnie smak mrożonych truskawek jest porównywalny do świeżych, jedynie stryktura jest inna :P Mimo tego też czekam z wytęsknieniem na tegoroczne :)
Tak myślę, że to efekt tego soku. Ja nigdy nie dodaję soczystych owoców na wierzch tego rodzaju dań, bo nie lubię jak mi się to miesza - owoce wolę jeść oddzielnie :)
UsuńNie przepadam za komosą, ale może tutaj by mi posmakowała :)
OdpowiedzUsuńOstatnio ciągle chodzą za nami truskawki a teraz to już w ogóle mamy na nie mega chęć i najlepiej w takiej kompozycji jak u Ciebie <3
OdpowiedzUsuń