Muffinki z kremem orzechowo-czekoladowym :)

22 czerwca 2018

Podczas przeszukiwania oferty marki Ostrovit natknęłam się na produkt o nazwie creametto. Jest to krem na bazie masła z orzechów laskowych (stanowią 50% całej masy) z dodatkiem odtłuszczonego mleka w proszku, karobu i nierafinowanego oleju kokosowego. Połączenie to wydawało mi się ówcześnie świetne i bardzo apetyczne. Finalnie produkt okazał się dobry, jednak spodziewałam się czegoś lepszego. Na plus jest kremowa i bardzo puszysta konsystencja. A w smaku czuć głównie mleko w proszku (jak ktoś próbował takie mleko na sucho to mniej więcej może sobie wyobrazić smak) i karob. Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem byłoby dodanie kakao i jeszcze jakiegoś słodzika, na przykład ksylitolu. Ale wracając do przepisu, powyższy krem postanowiłam wykorzystać do muffinek - bardzo prostych, łączących kilka łatwo dostępnych produktów. Muffinki bardzo się udały, wyszły smaczne i wszystkim smakowały, a krem w takim wydaniu pasował idealnie. 




Składniki (8 sztuk):

Przygotowanie:
  1. Płatki zmiel na mąkę. Olej kokosowy powinien być w formie płynnej. 
  2. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie ze sobą. 
  3. Do foremek na muffinki nakładaj po łyżce masy, kolejno 1 łyżeczce kremu czekoladowego i następnie ponownie po 1 łyżce masy. 
  4. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 20 minut w termoobiegu. 

4 komentarze