Najprostsze wegańskie placuszki, które stworzysz z łatwo dostępnych składników, takich które zapewne posiadasz w swoim domu. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a efekt smakowy jest w pełni satysfakcjonujący. Dwa główne składniki to płatki owsiane, jako mój ulubiony zastępnik mąki oraz banan odgrywający rolę słodzika, ale także roślinnego substytutu jajka. Placuszki są bardzo delikatne, puszyste, po prostu pycha. Smakują cudownie w połączeniu z czekoladowym kremem wegańskim, którego przepis znajdziesz TUTAJ.
Składniki (1 porcja - 6 placków):
- 60 g płatków owsianych
- 1 mały banan (ok. 90 g)
- 100 ml napoju roślinnego (użyłam kokosowo-ryżowy)
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Placki zmiel na mąkę, a banana z mlekiem zmiksuj na koktajl.
- Wszystkie składniki ze sobą wymieszaj wraz z proszkiem do pieczenia.
- Na patelni rozgrzej olej i nakładaj po łyżce masy. Smaż do pojawienia się pęcherzyków, a następnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami. Polecam z przepysznym, czekoladowym kremem, którego przepis znajdziesz TUTAJ.
Idealne jak ma się duże braki w lodówce ;) Super szybka opcja.
OdpowiedzUsuńŚniadanie idealne :D Takie placuszki najczęściej pojawiają się u nas w sobotę :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście puchate ;)
OdpowiedzUsuńAle Ci ładne wyszły, robię podobne ale oczywiście nie wychodzą mi takie fotogeniczne:D
OdpowiedzUsuń