Najprostsza tofucznica :)

7 czerwca 2018

Jakiś czas temu kupiłam kostkę tofu z zamiarem wykorzystania jej na zrobienie tofucznicy. Danie to jest już dość bardzo popularne, ale jak dotąd jeszcze u mnie nie zagościło. Za tofu ogólnie nie przepadam, ale można czasami połączyć je z dobrze dobranymi składnikami, aby faktycznie smakowało. I tak też jest w przypadku tej jajecznicy, a raczej tofucznicy. Smakuje niemalże identycznie jak normalna jajecznica. Wszystko za sprawą dobrze dobranych przypraw. Dużą rolę odgrywa czarna sól, która odznacza się charakterystycznym jajecznym posmakiem. Kurkuma, oprócz smaku nadaje także żółtej barwy tej wegańskiej jajecznicy. Powiem Wam, że kiedy mieszałam tofu z resztą składników czułam dosłownie, w 100% jakbym kroiła jajka! Tofucznica finalnie okazała się bardzo smaczna i w takiej formie zdecydowanie mogę polubić tofu. Przepis z pewnością będę powtarzać 😃


Składniki (1 porcja):
  • 1/2 kostki tofu (90 g)
  • 1/4 łyżeczki czarnej soli 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych 
  • 5 łyżek mleka sojowego niesłodzonego 
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 łyżeczka oleju

Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzej olej. Cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż na patelni do zrumienienia. 
  2. W międzyczasie w misce wymieszaj pokruszone dłońmi tofu z pozostałymi składnikami. 
  3. Przełóż wymieszane tofu na patelni i smaż ciągle mieszając przez kilka minut. 

2 komentarze