Od kiedy w kuchni pojawiła się dobra gofrownica te chrupiące wafelki często pojawiają się w moim jadłospisie. Tym razem przygotowałam wersję gryczaną, która smakuje obłędnie pysznie! Nie wiem czy to za sprawą dobrej kaszy gryczanej (pierwszy raz używałam w swojej kuchni kaszę tej marki) czy po prostu gryczane gofry tak smakują 😂 Są przyjemnie chrupiące i nawet nie poczułam, że są z gryki! Także dla osób, które nie przepadają za charakterystycznym posmakiem tego zboża będzie to pozytywny aspekt. Dodatek malin, borówek, chrupkich płatków migdałowych i słodkiego syropu daktylowego zwieńczył ten słodki wypiek i całość smakowała fenomenalnie! Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu 😊
Składniki (4 gofry):
- 70 g kaszy gryczanej niepalonej (Edena)
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 1 łyżka ksylitolu (użyłam w pudrze od Edena)
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego (Edena)
- 1 łyżeczka proszku maca (Edena)
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- dodatki: maliny, borówki, płatki migdałowe (Edena), syrop daktylowy (Edena)
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną zmiel na mąkę.
- Następnie wymieszaj ją z pozostałymi składnikami (jajkiem, mlekiem, proszkiem do pieczenia, cynamonem, ksylitolem i macą).
- W międzyczasie nagrzej gofrownicę.
- Wlej przygotowaną masę i smaż gofry przez ok. 6 minut.
- Gotowe podawaj z dodatkami.
Szkoda, że nie mam gofrownicy, bo chętnie bym takie gofry zrobiła i zjadła :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe i duża ilość owoców to najlepsze połączenie <3
OdpowiedzUsuń