Bezglutenowe gofry gryczane :)

30 lipca 2018

Od kiedy w kuchni pojawiła się dobra gofrownica te chrupiące wafelki często pojawiają się w moim jadłospisie. Tym razem przygotowałam wersję gryczaną, która smakuje obłędnie pysznie! Nie wiem czy to za sprawą dobrej kaszy gryczanej (pierwszy raz używałam w swojej kuchni kaszę tej marki) czy po prostu gryczane gofry tak smakują 😂 Są przyjemnie chrupiące i nawet nie poczułam, że są z gryki! Także dla osób, które nie przepadają za charakterystycznym posmakiem tego zboża będzie to pozytywny aspekt. Dodatek malin, borówek, chrupkich płatków migdałowych i słodkiego syropu daktylowego zwieńczył ten słodki wypiek i całość smakowała fenomenalnie! Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu 😊



Składniki (4 gofry):

Przygotowanie:
  1. Kaszę gryczaną zmiel na mąkę. 
  2. Następnie wymieszaj ją z pozostałymi składnikami (jajkiem, mlekiem, proszkiem do pieczenia, cynamonem, ksylitolem i macą).
  3. W międzyczasie nagrzej gofrownicę. 
  4. Wlej przygotowaną masę i smaż gofry przez ok. 6 minut. 
  5. Gotowe podawaj z dodatkami. 

2 komentarze

  1. Szkoda, że nie mam gofrownicy, bo chętnie bym takie gofry zrobiła i zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe i duża ilość owoców to najlepsze połączenie <3

    OdpowiedzUsuń