Naleśniki owsiane, z TEGO przepisu są najpopularniejsze na moim blogu! Cieszę się, że tak chętnie wracacie do tej receptury, ja także w dalszym ciągu uwielbiam ten miks. Kolejne naleśniki, które także bardzo Wam się spodobały to wersja stracciatella, z TEGO przepisu. Idąc Waszymi upodobaniami odnośnie śniadaniowych pomysłów przygotowałam kolejny wariant naleśników! Tym razem są to naleśniki gryczane, a więc naturalnie bezglutenowe. Ponownie z 3 składników! Mają wyraźny gryczany posmak oraz kruchą strukturę, przez co podczas przekładania ich nadzieniem i składania mogą się lekko łamać, co nie jest czymś strasznie trapiącym, także bez obaw 😏
Składniki:
- 60 g kaszy gryczanej
- 1 jajko
- 150 ml mleka
Przygotowanie:
- Kaszę zmiel na drobną mączkę, najlepiej bez grudek.
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej dosłownie kilka kropel oleju. Nalej porcję masy (podziel tak, aby wyszły 4 naleśniki) i smaż około 2-3 minuty, a następnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie twarożek bananowo-truskawkowy (czyli twaróg wymieszany z jogurtem, rozgniecionym, dojrzałym bananem i kawałkami truskawek).
I ten wypływający twarożek <3 pycha! :)
OdpowiedzUsuńPiękne wyszły :) Muszę w końcu tych gryczanych spróbować.
OdpowiedzUsuńKupiłam już mąke gryczana, czy mogę ją użyć zamiast kaszy? Ile to będzie w gramach? Dziękuje za odpowiedz :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak :) To to samo, więc proszę użyć takiej samej gramatury :)
UsuńGryczane naleśniki to zdecydowanie nasze ulubione :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gryczane naleśniki, twoje wyglądają cudownie:)
OdpowiedzUsuń