Sezon na dynie zwykle przypisuje się jesieni, choć niektóre mogą być już dostępne o wiele wcześniej, tak jak na przykład u mnie, gdzie pierwszą dynię zerwałam z ogródka na początku sierpnia. Dyni w surowej postaci nie wykorzystałam do poniższego przepisu, bo skorzystałam z gotowego pure dostępnego od niedawna w ofercie marki Look Food. Omlet w wersji kakaowej z warzywnym dodatkiem jak najbardziej okazał się udany, a sam placek wyszedł bardzo smaczny.
Składniki:
- 60 g mieszanki różnych płatków (u mnie gotowe musli - płatki owsiane, płatki pszenne, płatki żytnie, płatki kukurydziane, nasiona słonecznika)
- 75 g pure z dyni (Look Food)
- 2 łyżeczki kakao
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru kokosowego (Look Food)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej kokosowy w sprayu (Look Food)
- dodatki: mus kokosowy (Look Food), masło orzechowe, banan, maliny, wiórki kokosowe
Przygotowanie:
- Płatki zmiel na mąkę i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
- Na patelni rozpyl odrobinę oleju, wylej masę i smaż na średnim ogniu pod przykryciem, po około 3 minuty z każdej strony.
- Gotowego omleta podawaj z dodatkami.
Ja tak kocham dynię, że zawsze gdy mam robić puree to kończy się na zjedzeniu całej upieczonej :D
OdpowiedzUsuń