Kakaowy omlet z dynią :)

18 sierpnia 2018

Sezon na dynie zwykle przypisuje się jesieni, choć niektóre mogą być już dostępne o wiele wcześniej, tak jak na przykład u mnie, gdzie pierwszą dynię zerwałam z ogródka na początku sierpnia. Dyni w surowej postaci nie wykorzystałam do poniższego przepisu, bo skorzystałam z gotowego pure dostępnego od niedawna w ofercie marki Look Food. Omlet w wersji kakaowej z warzywnym dodatkiem jak najbardziej okazał się udany, a sam placek wyszedł bardzo smaczny. 


Składniki:
  • 60 g mieszanki różnych płatków (u mnie gotowe musli - płatki owsiane, płatki pszenne, płatki żytnie, płatki kukurydziane, nasiona słonecznika)
  • 75 g pure z dyni (Look Food)
  • 2 łyżeczki kakao
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki cynamonu 
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego (Look Food)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej kokosowy w sprayu (Look Food)
  • dodatki: mus kokosowy (Look Food), masło orzechowe, banan, maliny, wiórki kokosowe 

Przygotowanie:
  1. Płatki zmiel na mąkę i wymieszaj z pozostałymi składnikami. 
  2. Na patelni rozpyl odrobinę oleju, wylej masę i smaż na średnim ogniu pod przykryciem, po około 3 minuty z każdej strony. 
  3. Gotowego omleta podawaj z dodatkami. 

1 komentarz

  1. Ja tak kocham dynię, że zawsze gdy mam robić puree to kończy się na zjedzeniu całej upieczonej :D

    OdpowiedzUsuń