Kremowy serniczek na zimno z malinami :)

4 sierpnia 2018

Motywacją do przygotowania poniższego sernika było to, że w lodówce znalazłam napoczęty serek mascarpone oraz twaróg. Postanowiłam połączyć obydwa te produkty wraz z przepysznym musem kokosowym oraz nowością dla mnie, czyli cukrem z agawy. Do tej pory napotykałam tylko syrop z agawy. Wspomniany cukier występuje w formie bardzo sproszkowanej, przypominającej puder, dzięki czemu wykazuje lepszą rozpuszczalność, jest też bardzo słodki, dlatego wystarczy dodać go w niewielkiej ilości. Masa wychodzi niezwykle kremowa, puszysta, z wyczuwalnym akcentem kokosowym i idealną słodyczą. Spód to z kolei proste, ale zarazem bardzo udane połączenie daktyli i amarantusa ekspandowanego. Całość dobrze razem współgra i tworzy smaczny pomysł na deser. 




Spód:
Masa serowa:
  • 100 g serka mascarpone 
  • 100 g twarogu półtłustego 
  • 50 g musu kokosowego (Look Food)
  • 30 g cukru z agawy (Look Food)
  • 100 ml mleka + 2 łyżeczki agaru w proszku 
  • garść świeżych malin 

Przygotowanie:
  1. Na początek przygotuj spód. Przełóż do malaksera daktyle i miksuj przez chwilę aż będą rozdrobnione i połączą się w jedną masę. Kolejno połącz je z amarantusem mieszając masę za pomocą dłoni. Uzyskaną masę wyłóż na spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie mała tortownica). Wstaw do lodówki. 
  2. Teraz przygotuj masę serową. Najpierw rozpuść agar w mleku, a następnie zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę, w miarę możliwości bez grudek. 
  3. Tak przygotowaną masę serową wylej na wcześniej przygotowany spód, na wierzchu ułóż maliny i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby masa stężała i była możliwa do krojenia. 

3 komentarze