Do tej potrawki podeszłam całkowicie spontanicznie. Połączyłam warzywa, które akurat miałam dostępne w domu z orkiszowym makaronem i gęstym, kremowym sosem kokosowym. Wyszło coś niebywale pysznego! Smak jest oryginalny, doprawiony różnymi przyprawami, w tym także pastą miso, o której pisałam TUTAJ. Jest to super opcja na wegański obiad.
Składniki (3 porcje):
- 100 g makaronu orkiszowego (Edena)
- 1 średnia cukinia
- 3 marchewki
- 1 puszka białej fasolki
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka pasty miso (Edena)
- 1 łyżka soku z cytryny
- przyprawy: sól, curry, papryka słodka, pieprz cayenne, pieprz ziołowy, pieprz czarny (po ok. 1/2 łyżeczki)
- po łyżce posiekanej natki pietruszki, koperku, szczypiorku i czosnku niedźwiedziego
- 300 ml mleka kokosowego (Edena)
- do zagęszczenia - 50 ml wody i 1 łyżeczka mąki z tapioki (może być skrobia ziemniaczana, zmielone na mąkę płatki owsiane czy mąka ryżowa)
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzej olej i podsmażaj przez ok. 5 minut posiekaną cebulę. Następnie dodaj do niej pokrojoną marchewkę i duś pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 15 minut.
- W międzyczasie ugotuj makaron al dente.
- Następnie do warzyw dodaj pokrojoną cukinię, odcedzoną i wypłukaną fasolkę oraz wszystkie pozostałe składniki. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 10 minut.
- Po tym czasie wlej do warzyw zawiesinę ze skrobi, aby lekko zagęścić całość. Gotuj na pełnym ogniu przez 3 minut, co chwilę mieszając.
- Teraz wymieszaj danie z ugotowanym makaronem.
- Przed podaniem możesz posypać płatkami drożdżowymi oraz nasionami konopi.
Najpyszniejszy spontan :D
OdpowiedzUsuńAle dawno nie jadłam takiego makaronu z sosem - a szczerze uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam makaronu :) Ciekawa kompozycja smakowa.
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam makaronu ;)
OdpowiedzUsuń