Makaron z warzywami w kremowym sosie :)

6 sierpnia 2018

Do tej potrawki podeszłam całkowicie spontanicznie. Połączyłam warzywa, które akurat miałam dostępne w domu z orkiszowym makaronem i gęstym, kremowym sosem kokosowym. Wyszło coś niebywale pysznego! Smak jest oryginalny, doprawiony różnymi przyprawami, w tym także pastą miso, o której pisałam TUTAJ. Jest to super opcja na wegański obiad. 



Składniki (3 porcje):
  • 100 g makaronu orkiszowego (Edena)
  • 1 średnia cukinia
  • 3 marchewki 
  • 1 puszka białej fasolki 
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 łyżeczka pasty miso (Edena)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • przyprawy: sól, curry, papryka słodka, pieprz cayenne, pieprz ziołowy, pieprz czarny (po ok. 1/2 łyżeczki)
  • po łyżce posiekanej natki pietruszki, koperku, szczypiorku i czosnku niedźwiedziego 
  • 300 ml mleka kokosowego (Edena)
  • do zagęszczenia - 50 ml wody i 1 łyżeczka mąki z tapioki (może być skrobia ziemniaczana, zmielone na mąkę płatki owsiane czy mąka ryżowa)

Przygotowanie:
  1. W garnku rozgrzej olej i podsmażaj przez ok. 5 minut posiekaną cebulę. Następnie dodaj do niej pokrojoną marchewkę i duś pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 15 minut. 
  2. W międzyczasie ugotuj makaron al dente. 
  3. Następnie do warzyw dodaj pokrojoną cukinię, odcedzoną i wypłukaną fasolkę oraz wszystkie pozostałe składniki. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 10 minut.
  4. Po tym czasie wlej do warzyw zawiesinę ze skrobi, aby lekko zagęścić całość. Gotuj na pełnym ogniu przez 3 minut, co chwilę mieszając. 
  5. Teraz wymieszaj danie z ugotowanym makaronem. 
  6. Przed podaniem możesz posypać płatkami drożdżowymi oraz nasionami konopi. 

4 komentarze