Pomysł na wykorzystanie kostki tofu jako sosu zrodził się z powodu posiadania sporego zapasu tego wegańskiego produktu, a to wszystko dzięki obszernej ofercie marki Look Food, która to wprowadziła wiele różnych wariantów smakowych ekologicznego tofu (sami sprawdźcie TUTAJ). Do sosu postanowiłam przygotować aromatyczną mieszankę akurat dostępnych u siebie warzyw. Z powodzeniem możesz pominąć jakieś warzywo lub dodać inne, a z pewnością i tak wyjdzie Ci pyszny miks. Takie warzywa są ciekawym dodatkiem do posiłków, możesz wzbogacić je także o kaszę czy makaron. Całość jest wegańska i bezglutenowa.
Składniki (4-6 porcji):
- 1 średnia dynia
- 1 średnia cukinia
- 1 papryka czerwona
- 4 duże marchewki (u mnie różne kolory)
- papryczka chilli (w wersji łagodnej pomiń ten składnik)
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (Look Food)
- 1 łyżka syropu klonowego
- przyprawy: sól, curry, pieprz czarny, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, czosnek granulowany, mieszanka ziołowa
- 600 g pomidorów (u mnie pomidorki koktajlowe)
- 1 kostka tofu z bazylią (Look Food)
Dodatkowo:
- płatki drożdżowe (Look Food)
Przygotowanie:
- Dynie i cukinię oczyść ze środka, z pestek. Następnie wszystkie warzywa pokrój w kostkę/paski lub inne preferowane wielkości. Istotne, aby nie były zbyt duże.
- Na patelnię wrzuć wszystkie warzywa i duś pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 35 minut. Nie trzeba dodać wody, bo pojawi się ona naturalnie z warzyw. Pamiętaj, aby od czasu do czasu zamieszać zawartość patelni.
- W międzyczasie przygotuj sos miksując pomidory z tofu na w miarę możliwości gładką masę.
- Po upływie 35 minut duszenia warzyw dodaj przyprawy, syrop klonowy, a także wlej zmiksowany sos i gotuj całość jeszcze ok. 15 minut.
- Gotowe danie wymieszaj z oliwą z oliwek i posyp płatkami drożdżowymi.
Ciekawy pomysł na to, żeby tofu zblendować z pomidorami i tym samym zagęścić sos :D Chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuńKocham tofu za jego uniwersalność :) Sosu jeszcze nie robiłam!
OdpowiedzUsuńMniam! Sosik idealny :)
OdpowiedzUsuń