Po spróbowaniu tych placuszków od razu zakwalifikowałam je do jednych z najlepszych! Są przepyszne, koniecznie musicie ich spróbować. Placki są bezglutenowe, bezzbożowe i bez dodatku cukru. Głównym składnikiem jest mąka z migdałów, a dopomagają jej kakao i pyszna czekolada z proszkiem maca, dzięki czemu placuszki są mocno czekoladowe. Opcjonalnym dodatkiem jest przyprawa do piernika, którą można dodać, ale można też pominąć, chociaż jej obecność przyjemnie podkręca ogólny smak.
Składniki, z których przygotowałam te placuszki pochodzą ze sklepu Magiczny Ogród.
Składniki:
- 50 g mąki migdałowej (Magiczny Ogród)
- 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika (Magiczny Ogród)
- 1/3 łyżeczki proszki do pieczenia
- 2 kostki czekolady (Magiczny Ogród)
- 1 łyżeczka ksylitolu (Magiczny Ogród)
- 1 łyżeczka kakao (Magiczny Ogród)
- 1 jajko
- 50 ml mleka lub napoju roślinnego
Przygotowanie:
- Czekoladę posiekaj na drobne kawałeczki.
- Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj.
- Rozgrzej lekko natłuszczoną patelnię i nakładaj po łyżce masy. Smaż na średnim ogniu do pojawienia się pierwszych pęcherzyków, a następnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilkę.
- Podawaj z owocami.
Wartość odżywcza:
energia: 397 kcal
białko: 35 g
tłuszcz: 17,5 g
węglowodany: 28 g
Idealne na weekendowe śniadanie :)
OdpowiedzUsuńJak wczoraj robiłyśmy naleśniki to też już nas pokusiło aby dodać przyprawę do piernika :D
OdpowiedzUsuń