To mój pierwszy omlet w wersji wytrawnej, który publikuję tutaj na blogu. Wszystkie inne przygotowywałam na słodko (przepisy TUTAJ) i w rzeczywistości głównie tylko takie jem. Te na słono pojawią się w moim jadłospisie sporadycznie, dlatego dla odmiany przygotowałam sobie poniższego omleta właśnie z łososiem, awokado i szpinakiem. Smakuje bardzo dobrze, także zdecydowanie polecam.
Składniki:
- 2 jajka
- 30 g wędzonego łososia
- 1/4 awokado
- 1 garść świeżego szpinaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
- Żółtka ucieraj przez chwilę. Dodaj szczyptę pieprzu (pominęłam sól, bo wędzony łosoś jest wystarczająco słony), pokrojone w kostkę awokado, pokrojonego na mniejsze kawałki łososia i liście szpinaku. Wymieszaj dokładnie, ale delikatnie z ubitymi białkami.
- Na lekko natłuszczonej patelni wylej masę, uformuj w miarę okrągły placek (jak widać, mi to nie do końca się udało 😁) i smaż na średnim ogniu, pod przykryciem przez ok. 3-4 minuty, następnie przewróć na drugą stronę i smaż ponownie 2-3 minuty.
Nam się nie chce nigdy ubijać białek do omletów :D
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń