Omlet z łososiem, szpinakiem i awokado :)

10 września 2018

To mój pierwszy omlet w wersji wytrawnej, który publikuję tutaj na blogu. Wszystkie inne przygotowywałam na słodko (przepisy TUTAJ) i w rzeczywistości głównie tylko takie jem. Te na słono pojawią się w moim jadłospisie sporadycznie, dlatego dla odmiany przygotowałam sobie poniższego omleta właśnie z łososiem, awokado i szpinakiem. Smakuje bardzo dobrze, także zdecydowanie polecam. 


Składniki:
  • 2 jajka
  • 30 g wędzonego łososia 
  • 1/4 awokado 
  • 1 garść świeżego szpinaku 
  • pieprz do smaku 

Przygotowanie:
  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
  2. Żółtka ucieraj przez chwilę. Dodaj szczyptę pieprzu (pominęłam sól, bo wędzony łosoś jest wystarczająco słony), pokrojone w kostkę awokado, pokrojonego na mniejsze kawałki łososia i liście szpinaku. Wymieszaj dokładnie, ale delikatnie z ubitymi białkami. 
  3. Na lekko natłuszczonej patelni wylej masę, uformuj w miarę okrągły placek (jak widać, mi to nie do końca się udało 😁) i smaż na średnim ogniu, pod przykryciem przez ok. 3-4 minuty, następnie przewróć na drugą stronę i smaż ponownie 2-3 minuty. 

2 komentarze