Banalnie prosty sposób na pyszne ciasto w klimacie nadchodzącej jesieni. Wystarczy wszystkie składniki ze sobą wymieszać i przełożyć do formy, a po niecałej godzinie mamy pyszne ciasto. Efekt końcowy zaskakująco bardzo dobry, nie spodziewałam się, że ciacho będzie aż tak smaczne 😎 W środku znajdziesz dużo jabłek, dużo cynamonu, dużo orzechów.
Składniki:
- 300 g mieszanki różnych płatków (u mnie gotowe musli - płatki owsiane, płatki pszenne, płatki żytnie, płatki kukurydziane, nasiona słonecznika)
- 100 g mąki orzechowej (u mnie z orzeszków ziemnych, może każda dowolna mąka lub po prostu zmielone orzechy)
- 50 g ksylitolu lub erytrolu (Look Food)
- 1 łyżka płynnego oleju kokosowego (Look Food)
- 50 g rodzynek (Look Food)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 jabłka
- 2 jajka
- 250 ml mleka lub napoju roślinnego
Przygotowanie:
- Płatki zmiel na mąkę (możesz użyć różnych płatków, niekoniecznie takich samych jak ja, może to być mieszanka owsianych z orkiszowymi, gryczanymi lub same owsiane - po prostu wykorzystaj to, co akurat masz w szafce).
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę.
- Do dużej miski przełóż wszystkie składniki, w tym zmielone płatki i pokrojone jabłka. Dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.
- Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie standardowa keksówka) i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 45 minut.
Faktycznie bogate w środku :) Uwielbiam takie.
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho :-)
OdpowiedzUsuńfajne ciasto :)
OdpowiedzUsuńZ takim ciepłym ciachem na talerzyku można zakopać się pod kocem czekać na jesień :D
OdpowiedzUsuń