Budynie z kaszy jaglanej idealnie sprawdzają się jako słodki posiłek śniadaniowy czy także deser. Praktycznie zawsze wychodzą smaczne, mimo różnego miksowania składników. I tak też było w tym przypadku. Kaszę jaglaną zmiksowałam m.in. z kakao, musem kokosowym czy zieloną spiruliną, która dodana w małej ilości nie wpływa negatywnie na smak (algi mają to do siebie, że mają ten swój specyficzny posmak, niezadowalający każdego). Oczywiście nie jest to składnik niezbędny, dlatego jeżeli nie posiadasz spiruliny zwyczajnie ją pomiń lub dodaj jakiś superfoods od siebie. Budyń finalnie smakuje przepysznie, jest bardzo kremowy, kokosowo-kakaowy 😍
Składniki (1 porcja):
- 60 g kaszy jaglanej (Look Food)
- 150 ml wody
- 150 ml mleka sojowego
- 1 łyżka musu kokosowego (Look Food)
- 2 łyżeczki kakao
- 1/2 łyżeczki spiruliny - opcjonalnie (Look Food)
- 1/2 łyżeczki stewi (Look Food)
Przygotowanie:
- Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą, następnie podpraż w rozgrzanym rondelku, ciągle mieszając, przez 3 minuty. Kolejno zalej 150 ml wody i gotuj ok. 10-15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę.
- Ugotowaną kaszę pozostaw do lekkiego ostygnięcia (pod przykryciem).
- Następnie dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką konsystencję.
- Podawaj z wybranymi dodatkami, u mnie maliny, borówki, wiórki kokosowe, kruszone ziarna kakaowca.
Takim budyniem nigdy nie pogardzę :) Ładne zmiany!
OdpowiedzUsuńZ dodatkiem musu kokosowego na pewno było pycha :)
OdpowiedzUsuń