Kakaowy budyń z kaszy jaglanej :)

30 września 2018

Budynie z kaszy jaglanej idealnie sprawdzają się jako słodki posiłek śniadaniowy czy także deser. Praktycznie zawsze wychodzą smaczne, mimo różnego miksowania składników. I tak też było w tym przypadku. Kaszę jaglaną zmiksowałam m.in. z kakao, musem kokosowym czy zieloną spiruliną, która dodana w małej ilości nie wpływa negatywnie na smak (algi mają to do siebie, że mają ten swój specyficzny posmak, niezadowalający każdego). Oczywiście nie jest to składnik niezbędny, dlatego jeżeli nie posiadasz spiruliny zwyczajnie ją pomiń lub dodaj jakiś superfoods od siebie. Budyń finalnie smakuje przepysznie, jest bardzo kremowy, kokosowo-kakaowy 😍



Składniki (1 porcja):

Przygotowanie:
  1. Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą, następnie podpraż w rozgrzanym rondelku, ciągle mieszając, przez 3 minuty. Kolejno zalej 150 ml wody i gotuj ok. 10-15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. 
  2. Ugotowaną kaszę pozostaw do lekkiego ostygnięcia (pod przykryciem).
  3. Następnie dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką konsystencję. 
  4. Podawaj z wybranymi dodatkami, u mnie maliny, borówki, wiórki kokosowe, kruszone ziarna kakaowca. 

2 komentarze