Sezon późnych malin powoli już dobiega końca, a przynajmniej u mnie. Na szczęście zamroziłam sobie dwa duże pudełka moich ulubionych owoców, także mam nadzieję, że do następnego lata mi starczy. Poniżej przepis na pyszną, pieczoną wersję owsianki o smaku kokosowo-jogurtowym, z dodatkiem oczywiście wcześniej wspomnianych malin. Taki dobór składników dał w efekcie na prawdę pyszną owsiankową masę.
Składniki (2 porcje):
- 120 g płatków owsianych bezglutenowych
- 200 g jogurtu sojowego
- 150 ml napoju roślinnego
- 2 łyżki ksylitolu lub erytrolu
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 1 łyżka musu kokosowego
Na wierzch
- garść malin
- garstka płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj.
- Masę rozłóż do dwóch kokilek, na wierzchu ułóż maliny i posyp płatkami migdałowymi.
- Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 20-25 minut.
Uwielbiam owsianki! Pieczoną jadłam z nektarynką i ze śliwkami. Chętnie spróbowałabym takiej z malinami ;)
OdpowiedzUsuńWidzimy tutaj idealne ciepłe śniadanie zimową porą <3
OdpowiedzUsuńAkurat w tym roku malin pojadłam :) Cudowne te owsianki!
OdpowiedzUsuńNie próbowałam bezmlecznej, jogurtowej owsianki, a zwłaszcza z dodatkiem malin musi być przepyszna :) W tym roku zajadałam się nimi "po kokardę" i bardzo będzie mi ich brakować :(
OdpowiedzUsuń