Pieczona owsianka z jogurtem i malinami - wegańska i bezglutenowa :)

20 września 2018

Sezon późnych malin powoli już dobiega końca, a przynajmniej u mnie. Na szczęście zamroziłam sobie dwa duże pudełka moich ulubionych owoców, także mam nadzieję, że do następnego lata mi starczy. Poniżej przepis na pyszną, pieczoną wersję owsianki o smaku kokosowo-jogurtowym, z dodatkiem oczywiście wcześniej wspomnianych malin. Taki dobór składników dał w efekcie na prawdę pyszną owsiankową masę. 



Składniki (2 porcje):
  • 120 g płatków owsianych bezglutenowych 
  • 200 g jogurtu sojowego 
  • 150 ml napoju roślinnego 
  • 2 łyżki ksylitolu lub erytrolu 
  • 1 łyżka wiórek kokosowych 
  • 1 łyżka musu kokosowego 
Na wierzch
  • garść malin 
  • garstka płatków migdałowych 

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj. 
  2. Masę rozłóż do dwóch kokilek, na wierzchu ułóż maliny i posyp płatkami migdałowymi. 
  3. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 20-25 minut. 

4 komentarze

  1. Uwielbiam owsianki! Pieczoną jadłam z nektarynką i ze śliwkami. Chętnie spróbowałabym takiej z malinami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzimy tutaj idealne ciepłe śniadanie zimową porą <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Akurat w tym roku malin pojadłam :) Cudowne te owsianki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie próbowałam bezmlecznej, jogurtowej owsianki, a zwłaszcza z dodatkiem malin musi być przepyszna :) W tym roku zajadałam się nimi "po kokardę" i bardzo będzie mi ich brakować :(

    OdpowiedzUsuń