Prosty omlet bezglutenowy z mąki jaglanej :)

14 września 2018

Kasza jaglana należy do jednych z moich ulubionych kasz i zdecydowanie znajduje się w czołówce najczęściej używanych. Lubię także płatki jaglane czy właśnie mąkę jaglaną, która dobrze sprawdza się w różnych wypiekach, a także śniadaniowych posiłkach. Robiłam już naleśniki i placuszki z mąki jaglanej, więc teraz przyszła pora na omleta. Wychodzi dość mocno puszysty i ładnie wyrośnięty. Do masy nie dodałam żadnego słodzika, bo gotowego placka polałam melasą z białej morwy od marki NaturAvena. Dzięki niej, a także dodatkom omlet był słodziutki i pyszny. 



Składniki:
  • 60 g mąki jaglanej (NaturAvena)
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatki: banan, jagody inkaskie, wiórki kokosowe, melasa morwowa (NaturAvena)

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. 
  2. Rozgrzej lekko natłuszczoną patelnię i wlej masę. Smaż na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 3 minuty, następnie przewróć omleta i smaż jeszcze ok. 2 minuty. 
  3. Koniecznie podawaj ze słodkimi dodatkami (w masie nie ma słodzika), bo sam może dawać wrażenie suchego. 


5 komentarzy

  1. Pyszny taki omlet i bardzo lubimy melasę z karobu, więc musimy spróbować i z morwy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a zamiast mleka można dodać wodę? lub jaki inny zamiennik? ja jednak wolę omlety wytrawne, stąd moje pytanie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można bez problemów zamienić mleko na wodę, napój roślinny i inne podobne :)

      Usuń