Prosty biszkopt bezglutenowy z równie banalnym połączeniem jesiennych owoców, czyli jabłek i gruszek, które "skąpałam" w cytrynowej galaretce. Ciacho wyszło bardzo smaczne, biszkopt mięciutki i nie suchy, do którego idealnie wkomponował się słodki mus owocowy.
Składniki:
- 75 g mąki jaglanej
- 75 g mąki z tapioki (można zamienić na ziemniaczaną)
- 3 jajka
- 60 g cukru kokosowego (można zamienić na ksylitol lub erytrytol)
- 3 gruszki
- 3 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 galaretka cytrynowa (ja użyłam wegańskiej, firmy Amylon)
- Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. Żółtka ucieraj z cukrem.
- Następnie do żółtek dodaj obydwie mąki i miksuj przez krótką chwilę.
- Teraz dodaj ubite białka i na średnich obrotach całość dokładnie zmiksuj.
- Wlej masę do tortownicy (średnica 16 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego na 180*C. Piecz 30 minut, w termoobiegu.
- Po upieczeniu od razu wyciągnij z piekarnika i upuść na podłogę z 1/2 metra wysokości (taką czynność wykonuje się, aby biszkopt nie opadł; nie wiem do końca czy to zasługa takiego elementu, ale faktycznie biszkopt nie opada). Pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Jabłka i gruszki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Przełóż do rondelka, dodaj cynamon i duś do momentu aż będą miękkie, około 10 minut.
- Następnie gotuj bez przykrycia, aby odparować nadmiar powstałej wody, ok. 10 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu zamieszać całość.
- W międzyczasie galaretkę rozpuść w 100 ml wody i wlej do masy owocowej. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia, czyli momentu aż będzie widoczne rozpoczynanie się tężenie masy.
Łączenie obydwu warstw:
- Biszkopt podziel na dwie części. Jeżeli podczas pieczenia powstała charakterystyczna "górka" także i ją zetnij.
- Blaty nasącz mlekiem i odrobiną sokiem z cytryny.
- Na pierwszy blat wyłóż większą połowę masy owocowej, przykryj drugim blatem i wyłóż pozostałą część musu. Na wierzchu możesz dodać posiekane kawałki zciętego wierzchu.
- Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin (ok. 2-3), aby galaretka całkowicie stężała.
Wartości odżywcze całego ciasta:
energia: 1700 kcal
białko: 32 g
tłuszcz: 21 g
Wygląda jak szarlotkowy torcik :D Pycha :)
OdpowiedzUsuń