piątek, 9 listopada 2018

Ciasteczka z masła orzechowego - wegańskie i bez glutenu :)

Spontaniczne podejście do upieczenia tych ciasteczek okazało się bardzo dobrym podejściem. Ciasteczka są wegańskie i przygotowane z bezglutenowych składników. Wzbogacone o dodatek roślinnego białka w proszku marki Plantforce od Siła Roślin. Produkt ten odznacza się bardzo dobrą jakością, czystym składem oraz adekwatną i przystępną ceną. Samo białko jest bardzo smaczne w formie koktajlu i bardzo dobrze sprawdza się w przepisach. Także jeżeli poszukujesz białka w proszku, w wersji roślinnej, z dobrym składem, smakiem i ceną to myślę, że ten produkt może Cię zadowolić. 

Skład tego białka, dla smaku waniliowego przedstawia się następująco: białko grochu, białko ryżu brązowego, białko konopi, naturalny aromat waniliowy, wyciąg ze stewii (glikozydy stewiolowe). Jedna porcja (32 g) dostarcza 24 g białka. 


Składniki (5 ciasteczek):
  • 100 g masła orzechowego
  • 32 g roślinnego białka o smaku waniliowym (Plantforce - Siła Roślin)
  • 1 łyżka mąki z lnu (25 g)
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka kruszonych ziaren kakaowca
  • 1 łyżka syropu daktylowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka sojowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. 
  2. Uformuj 5 równej wielkości kulek, a następnie rozgnieć do formy okrągłych ciasteczek.
  3. Ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. 
  4. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 15 minut. 

Wartości odżywcze (dla 1 ciasteczka dzieląc masę na 5 porcji):
energia: 205 kcal
białko: 12 g
tłuszcze: 14.5 g
węglowodany: 10 g

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...