Spontaniczne podejście do upieczenia tych ciasteczek okazało się bardzo dobrym podejściem. Ciasteczka są wegańskie i przygotowane z bezglutenowych składników. Wzbogacone o dodatek roślinnego białka w proszku marki Plantforce od Siła Roślin. Produkt ten odznacza się bardzo dobrą jakością, czystym składem oraz adekwatną i przystępną ceną. Samo białko jest bardzo smaczne w formie koktajlu i bardzo dobrze sprawdza się w przepisach. Także jeżeli poszukujesz białka w proszku, w wersji roślinnej, z dobrym składem, smakiem i ceną to myślę, że ten produkt może Cię zadowolić.
Skład tego białka, dla smaku waniliowego przedstawia się następująco: białko grochu, białko ryżu brązowego, białko konopi, naturalny aromat waniliowy, wyciąg ze stewii (glikozydy stewiolowe). Jedna porcja (32 g) dostarcza 24 g białka.
Składniki (5 ciasteczek):
- 100 g masła orzechowego
- 32 g roślinnego białka o smaku waniliowym (Plantforce - Siła Roślin)
- 1 łyżka mąki z lnu (25 g)
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżka kruszonych ziaren kakaowca
- 1 łyżka syropu daktylowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml mleka sojowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
- Uformuj 5 równej wielkości kulek, a następnie rozgnieć do formy okrągłych ciasteczek.
- Ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 15 minut.
Wartości odżywcze (dla 1 ciasteczka dzieląc masę na 5 porcji):
energia: 205 kcal
białko: 12 g
tłuszcze: 14.5 g
węglowodany: 10 g
Ja bym je zamoczył w nutelli hahah :D
OdpowiedzUsuńAle fajnie przypieczone boki :)
OdpowiedzUsuń