Kopytka z dynią na roślinny obiad :)

11 listopada 2018

Kiedyś jedna z moich czytelniczek zapytała czy mogłabym przygotować zdrowszą wersję kopytek. Nie było to dla mnie problemem i prędzej czy później (w tym przypadku później 😂) miał się taki przepis pojawić. I oto jest - kopytka na bazie mąki orkiszowej oraz dodatkowo z dynią. Muszę przyznać, że bardzo żałuję, że zabrałam się za ten przepis tak późno, bo finalnie kopyta wyszły niezwykle smaczne. Poniżej przepis nie tylko na kopytka, ale pełne danie. To było coś pysznego, zdecydowanie przepis do powtórzenia. 


Kopytka: 
  • 100 g obranych i ugotowanych ziemniaków 
  • 100 g mąki orkiszowej 
  • 100 g pure z dyni (przepis tutaj)
  • szczypta soli
Sos śmietankowo-warzywny:
  • 1 cukinia
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 opakowanie (200 ml) wegańskiej śmietanki ryżowej
  • sól, papryka słodka, papryka ostra, pieprz czarny, kurkuma 

Przygotowanie:
  1. Ziemniaki rozgnieć za pomocą praski. 
  2. Wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami, ugniatając w miarę możliwości jednolite ciasto. 
  3. Ciasto podziel na dwie części. Z każdej uformuj wałeczek średniej grubości, a następnie ostrym nożem odkrajaj kawałki w kształcie kopytek.
  4. Kluski wrzucaj na osolony wrzątek. Wyławiaj z garnka po chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię. 
  5. W międzyczasie przygotuj sos. Rozgrzej na patelni oliwę i lekko podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem. Kolejno dodaj pokrojoną cukinię i duś pod przykryciem, na małym ogniu ok 10 minut. W razie potrzeby dolej odrobinę wody. 
  6. Następnie wlej śmietankę ryżową, dodaj sól, przyprawy, wymieszaj i gotuj już na pełnym ogniu, aby naturalnie zagęścić sos. 
  7. Porcję kopytek podawaj z przygotowanym sosem. 

Wartości odżywcze dla 1 z 2 porcji:
energia: 420 kcal
białko: 12 g
tłuszcze: 15 g
węglowodany: 62 g

3 komentarze