Dawno nie robiłam domowej granoli, a czasami nachodzi ochota na coś do pochrupania w formie śniadania, a niestety owsianka nie spełnia tej funkcji. Sklepowe granole bardzo często i przeważnie odznaczają się fatalnym składem, z ogromną ilością cukru i innych badziewnych dodatków, dlatego zawsze polecam przygotować sobie takie płatki w domu. Poniżej prosta wersja kakaowej granoli, z mnóstwem dodatków, które oczywiście możesz zmienić, ale zachowaj podobne proporcje wagowe. Granola nie jest mocno słodka, za to bardzo chrupiąca i smaczna.
Składniki:
- 150 g płatków owsianych
- 150 g płatków pszennych (NaturAvena)
- 250 g dodatków (u mnie nasiona słonecznika, złociste siemię lniane, pestki dyni, amarantus, orzechy laskowe, suszona żurawina, nasiona chia, kruszone ziarna kakaowca)
- 50 g oleju kokosowego
- 50 g masła z orzechów nerkowca
- 100 g melasy winogronowej (NaturAvena)
- 125 g pure z dyni (przepis TUTAJ)
- 2 duże łyżki kakao
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj płatki z wybranymi dodatkami.
- W rondelku podgrzej olej, masło orzechowe, melasę. Gotuj krótko, aby składniki się ropuściły i połączyły ze sobą. Kolejno dodaj kakao i pure z dyni. Wymieszaj.
- Masę z rondelka przelej do suchych składników i dokładnie ze sobą wymieszaj.
- Granolę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozłóż po całej powierzchni.
- Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 18 minut. W tym czasie przemieszaj dokładnie granolę trzykrotnie.
- Gotową granolę pozostaw do całkowitego ostygnięcia i przechowuj w szczelnym opakowaniu.
Jakbyśmy się dosiadły to byśmy ją całą zjadły na jedno śniadanie :D
OdpowiedzUsuń