Granola czekoladowa

27 listopada 2018

Dawno nie robiłam domowej granoli, a czasami nachodzi ochota na coś do pochrupania w formie śniadania, a niestety owsianka nie spełnia tej funkcji. Sklepowe granole bardzo często i przeważnie odznaczają się fatalnym składem, z ogromną ilością cukru i innych badziewnych dodatków, dlatego zawsze polecam przygotować sobie takie płatki w domu. Poniżej prosta wersja kakaowej granoli, z mnóstwem dodatków, które oczywiście możesz zmienić, ale zachowaj podobne proporcje wagowe. Granola nie jest mocno słodka, za to bardzo chrupiąca i smaczna. 



Składniki:
  • 150 g płatków owsianych 
  • 150 g płatków pszennych (NaturAvena)
  • 250 g dodatków (u mnie nasiona słonecznika, złociste siemię lniane, pestki dyni, amarantus, orzechy laskowe, suszona żurawina, nasiona chia, kruszone ziarna kakaowca)
  • 50 g oleju kokosowego 
  • 50 g masła z orzechów nerkowca
  • 100 g melasy winogronowej (NaturAvena)
  • 125 g pure z dyni (przepis TUTAJ)
  • 2 duże łyżki kakao 

Przygotowanie:
  1. W misce wymieszaj płatki z wybranymi dodatkami. 
  2. W rondelku podgrzej olej, masło orzechowe, melasę. Gotuj krótko, aby składniki się ropuściły i połączyły ze sobą. Kolejno dodaj kakao i pure z dyni. Wymieszaj. 
  3. Masę z rondelka przelej do suchych składników i dokładnie ze sobą wymieszaj. 
  4. Granolę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozłóż po całej powierzchni. 
  5. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 18 minut. W tym czasie przemieszaj dokładnie granolę trzykrotnie. 
  6. Gotową granolę pozostaw do całkowitego ostygnięcia i przechowuj w szczelnym opakowaniu.

1 komentarz

  1. Jakbyśmy się dosiadły to byśmy ją całą zjadły na jedno śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń