Sałatka z pieczoną dynią

25 listopada 2018

Choć cała sałatka smakuje fenomenalnie, to chyba jej największym atutem jest właśnie pieczona dynia. Pierwszy raz zrobiłam dynię w ten sposób i już wiem, że nie będzie to ostatnio raz. Tak przygotowana dynia jest mięciutka, lekko pikantna i aromatyczna. Idealnie wpasowała się w poniższą sałatkę, ale równie dobrze można jeść ją samodzielnie lub jako dodatek do obiadu. Polecam zrobić większą porcję, bo na prawdę jest bardzo smaczna i szybko znika 😂



Składniki na pieczoną dynię (na ok. 3 porcje):
  • 1 średnia dynia Hokkaido 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • sól do smaku 
  • przyprawy: 1 łyżeczka tymianku, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki papryki ostrej, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki imbiru
Składniki pozostałe: 
  • 90 g mieszanki sałat
  • 1/2 małego awokado 
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku 
  • przyprawa do sałatki (Big Nature)
Dressing:

Przygotowanie:
  1. Dynię pokrój w kostkę. Wymieszaj z oliwą, solą i przyprawami. Wyłóż na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego na 200*C piekarnika i piecz przez 25 minut. 
  2. W międzyczasie przygotuj dressing. Po prostu wymieszaj wszystkiego składniki. 
  3. Na talerz wyłóż sałatę, ułóż pokrojone awokado, dodaj porcję pieczonej dyni, posyp szczypiorkiem i przyprawą do sałatki. Całość polej dressingiem. 

Wartości odżywcze dla całej sałatki:
energia: 330 kcal 
białko: 7,6 g 
tłuszcze: 17 g 
węglowodany: 35,5 g 


Odnośnie użytej przyprawy do sałatki marki Big Nature. Chciałabym bardzo polecić Wam właśnie te przyprawy, dokładnie tej marki, które odznaczają się idealnym i naturalnym składem, bez żadnej chemii, wspomagaczy smaków. Ponad to są umieszczone w młynku, przez co mieląc je bezpośrednio do potrawy nadają jeszcze lepszego aromatu. Kombinacji smakowych jest wiele, także z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Ja jestem nimi zachwycona ♡

2 komentarze

  1. Pieczona dynia to moje uzależnienie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj na kolację piekłyśmy dynię i zjadłyśmy ją hummusem i pomidorami :) Taką sałatkę musimy zrobić następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń