Przepyszny omlet na bazie mąki orkiszowej z nutką kokosowych smaków. Tym razem podałam go na bogato, bo jest i dużo masła orzechowego, ale także serek kakaowy. Smakuje genialnie, robiłam go w tej kombinacji już wielokrotnie i zawsze wychodzi idealny.
Składniki:
- 15 g mąki kokosowej
- 45 g mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki oleju
- dodatki: masło orzechowe, ziarna kakaowca, serek kakaowy (jogurt naturalny wymieszany ze stewią i kakao)
Przygotowanie:
- Do miski przełóż mąki, dodaj proszek do pieczenia, cukier kokosowy, mleko, jajko. Dokładnie całość wymieszaj.
- Masę wylej na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu.
- Smaż pod przykryciem, na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż już bez przykrycia przez ok. 2 minuty.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze bez dodatków:
energia: 380 kcal
białko: 19 g
tłuszcze: 11 g
węglowodany: 52 g
Ostatnio mamy fazę na omlet z przyprawą do piernika :)
OdpowiedzUsuń