Słodki omlet z kremem czekoladowym

15 grudnia 2018

Przepyszny omlet na bazie mąki orkiszowej z nutką kokosowych smaków. Tym razem podałam go na bogato, bo jest i dużo masła orzechowego, ale także serek kakaowy. Smakuje genialnie, robiłam go w tej kombinacji już wielokrotnie i zawsze wychodzi idealny.



Składniki:
  • 15 g mąki kokosowej 
  • 45 g mąki orkiszowej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru kokosowego 
  • 100 ml mleka 
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki oleju 
  • dodatki: masło orzechowe, ziarna kakaowca, serek kakaowy (jogurt naturalny wymieszany ze stewią i kakao)

Przygotowanie:
  1. Do miski przełóż mąki, dodaj proszek do pieczenia, cukier kokosowy, mleko, jajko. Dokładnie całość wymieszaj.
  2. Masę wylej na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. 
  3. Smaż pod przykryciem, na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż już bez przykrycia przez ok. 2 minuty. 
  4. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Wartości odżywcze bez dodatków:
energia: 380 kcal 
białko: 19 g 
tłuszcze: 11 g 
węglowodany: 52 g 

1 komentarz