Owies jest źródłem magnezu, cynku, żelaza, wapnia, potasu i witamin z grupy B (głównie B1, B6). To skarbnica błonnika pokarmowego, a szczególnie frakcji rozpuszczalnej, która zapobiega zaparciom, zwiększa uczucie sytości czy wykazuje pozytywne działanie w profilaktyce nowotworów jelita grubego. Już takie właściwości powinny zachęcić nas do włączenia tego zboża do naszej diety. Oprócz popularnych i znanych chyba wszystkim owsianek roślinę tę można wykorzystać na wieloraki sposób. Ja tym razem przygotowałam owsiane muffinki, słodzone bezkalorycznym erytrytolem, z dodatkiem kawałków daktyli w czekoladzie i masła orzechowego. Babeczki wyszły bardzo smaczne, delikatne, puszyste.
Składniki (7 sztuk):
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej (Pięć Przemian)
- 50 g płatków owsianych bezglutenowych (Pięć Przemian)
- 50 g erytrytolu (Pięć Przemian)
- 50 g daktyli w czekoladzie (Pięć Przemian)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 120 g kefiru
- 50 g masła orzechowego
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj.
- Masę rozdziel na 7 porcji i wypełnij foremki na muffinki (ja użyłam silikonowych).
- Piecz w nagrzanym na 200℃ piekarniku przez 18 minut.
Wartości odżywcze dla 1 babeczki:
energia: 175 kcal
białko: 6 g
tłuszcze: 7 g
węglowodany: 20 g
błonnik: 4 g
Daktyle w czekoladzie aż się proszą o taki przepis <3
OdpowiedzUsuń