Jedno z najpyszniejszych dań obiadowych, jakie udało mi się w ostatnim czasie przygotować. Na co dzień stawiam na "zwykłe" kombinacje odnośnie komponowania posiłków obiadowych, jednak czasami lubię zrobić coraz bardziej oryginalnego. I myślę, że ten przepis wpisuje się idealnie w tą moją nieszablonowość. Co dokładnie w nim znajdziesz? Sporo warzyw, pierś z kurczaka, aromatyczne przyprawy oraz istotny składnik mleczko kokosowe. Smakuje przegenialnie! Bardzo zachęcam do spróbowania.
Składniki (3 porcje):
- 360 g piersi z kurczaka
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 1 duża marchew
- 1 średnia cukinia
- 150 ml mleczka kokosowego
- 1 opakowanie przyprawy Czerwone Curry (Knorr)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 150 g ryżu
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj z sosem sojowym oraz 2/3 opakowania przyprawy. Odstaw na przynajmniej 1 godzinę.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmażaj przez 3 minuty posiekaną cebulę. Następnie dodaj mięso i podsmażaj przez 5 minut. Kolejno dodaj pokrojone w cienkie słupki warzywa. Duś pod przykryciem, na małym ogniu przez 20 minut.
- W międzyczasie opłukaj ryż pod bieżącą wodą i ugotuj w 350 ml wody.
- Do warzyw dodaj mleczko kokosowe oraz pozostałą cześć przyprawy. Wymieszaj i gotuj już na pełnym ogniu, aby naturalnie zagęścić potrawę. Potrwa to ok. 10 minut.
- Kurczaka z warzywami podawaj z ryżej. Posyp szczypiorkiem.
Wartości odżywcze dla 1 z 3 porcji:
energia: 500 kcal
białko: 34 g
tłuszcze: 16,5 g
węglowodany: 56 g
błonnik: 5 g
Bardzo aromatyczny obiad :)
OdpowiedzUsuń