Kurczak z warzywami w mleczku kokosowym

24 stycznia 2019

Jedno z najpyszniejszych dań obiadowych, jakie udało mi się w ostatnim czasie przygotować. Na co dzień stawiam na "zwykłe" kombinacje odnośnie komponowania posiłków obiadowych, jednak czasami lubię zrobić coraz bardziej oryginalnego. I myślę, że ten przepis wpisuje się idealnie w tą moją nieszablonowość. Co dokładnie w nim znajdziesz? Sporo warzyw, pierś z kurczaka, aromatyczne przyprawy oraz istotny składnik mleczko kokosowe. Smakuje przegenialnie! Bardzo zachęcam do spróbowania. 




Składniki (3 porcje):
  • 360 g piersi z kurczaka 
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duża marchew
  • 1 średnia cukinia
  • 150 ml mleczka kokosowego 
  • 1 opakowanie przyprawy Czerwone Curry (Knorr) 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  • 150 g ryżu 

Przygotowanie:
  1. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj z sosem sojowym oraz 2/3 opakowania przyprawy. Odstaw na przynajmniej 1 godzinę. 
  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmażaj przez 3 minuty posiekaną cebulę. Następnie dodaj mięso i podsmażaj przez 5 minut. Kolejno dodaj pokrojone w cienkie słupki warzywa. Duś pod przykryciem, na małym ogniu przez 20 minut. 
  3. W międzyczasie opłukaj ryż pod bieżącą wodą i ugotuj w 350 ml wody. 
  4. Do warzyw dodaj mleczko kokosowe oraz pozostałą cześć przyprawy. Wymieszaj i gotuj już na pełnym ogniu, aby naturalnie zagęścić potrawę. Potrwa to ok. 10 minut. 
  5. Kurczaka z warzywami podawaj z ryżej. Posyp szczypiorkiem. 

Wartości odżywcze dla 1 z 3 porcji:
energia: 500 kcal
białko: 34 g
tłuszcze: 16,5 g
węglowodany: 56 g
błonnik: 5 g

1 komentarz