Pamiętacie FIT naleśniki owsiane z czekoladą, na które przepis podawałam niemalże rok temu? Wyszły przepyszne i wiem, że niektórym z Was też bardzo smakowały. Chciałam przygotować coś podobnego, ale w formie placuszków. I tak powstałe wegańskie pankejki owsiane z kawałkami czekolady. Są niezwykle mięciutkie i delikatne, wyraziście bananowe oraz oczywiście intensywnie czekoladowe!
Składniki:
- 50 g mąki owsianej bezglutenowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 mały, dojrzały banan (100 g)
- 4 kostki czekolady kokosowej (Super Krówka)
- 40 ml napoju ryżowego
- 1/2 łyżeczki oleju
- dodatki: maliny, krem arachidowy słony karmel (Super Krówka)
Przygotowanie:
- Czekoladę posiekaj na drobne kawałeczki. Banan rozgnieć widelcem.
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej kilka kropel oleju. Nakładaj po łyżce masy i smaż na średnim ogniu, po ok. 1 minucie z każdej strony.
- Gotowe placki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze (bez dodatków):
energia: 420 kcal
białko: 9 g
tłuszcze: 14 g
węglowodany: 60 g
Z tym kremem z Super Krówka to musi być szczególnie pysznie :)
OdpowiedzUsuń