Kurkuma to nie tylko zwyczajna przyprawa, dzięki której nasze posiłki nabierają żółtych kolorów. Kurkuma to przede wszystkim bogactwo cennych składników i właściwości zdrowotnych. Dzięki obecności kurkuminy i działaniu przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, a także przeciwnowotworowym znajduje zastosowanie w zapobieganiu oraz leczeniu wielu chorób. Kurkuma dostarcza także pewnych ilości składników mineralnych takich jak: wapń, potas, sód oraz witamin: B1, B2, B3, C. Ja kurkumę bardzo lubię i najczęściej dodaję ją do zup. Tym razem pokusiłam się na przygotowanie z jej udziałem owsianki. I choć nie dodałam czystej kurkumy to z powodzeniem można takiej użyć. Owsianka wychodzi intensywnie żółta, o oryginalnym smaku, a wraz z dodatkami tworzy pyszny pomysł na śniadanie.
Składniki (1 porcja):
- 50 g płatków owsianych
- 60 g mleczka kokosowego (Terrasana)
- 200 ml wody
- 1 łyżeczka latte kurkumowo-waniliowej (Terrasana)
- 1 łyżeczka cukru kokosowego (Terrasana)
- dodatki: banan, masło orzechowe (Terrasana), migdały w białej czekoladzie (Terrasana)
Przygotowanie:
- Do rondelka przesyp płatki, dodaj proszek latte, cukier kokosowy. Zalej mleczkiem kokosowym oraz wodą.
- Gotuj pod przykryciem do momentu uzyskania preferowanej konsystencji. Od czasu do czasu zamieszaj podczas gotowania.
- Gotową owsiankę podawaj z ulubionymi dodatkami.
Skład CURCUMA VANILLA LATTE od marki Terrasana, którą użyłam zamiast zwykłej kurkumy → kurkuma (54%), cynamon cejloński, kakao, imbir, wanilia (5%), lukrecja, pieprz czarny
Wartości odżywcze (bez dodatków):
energia: 329 kcal
białko: 7 g
tłuszcze: 15 g
węglowodany: 39 g
samo zdrowie i jaki optymistyczny kolor:)
OdpowiedzUsuńSłoneczny kolor śniadania :D
OdpowiedzUsuń