U większości osób będących na diecie bezglutenowej owies jest zazwyczaj dobrze tolerowany. Jednak ta tolerancja dotyczy owsa "czystego", czyli nie zanieczyszczonego podczas różnych etapów produkcji. W Polsce zwykły owies wykazuje wysoki poziom zanieczyszczenia glutenem, jednak w ostatnim czasie na naszym rynku coraz więcej pojawia się produktów na bazie tego zboża ze specjalnym oznaczeniem - wolny od glutenu. I jedną z takich marek jest Pięć Przemian, która to m.in. oferuje bezglutenowe płatki owsiane, na bazie których to przygotowałam poniższą, banalnie prostą owsiankę kakaową.
Składniki:
- 50 g płatków owsianych bezglutenowych (Pięć Przemian)
- 1 łyżka makao, czyli kakao z ksylitolem (Pięć Przemian)
- 125 ml wody
- 125 ml mleka ryżowego
- dodatki: banan, maliny, daktyle w czekoladzie (Pięć Przemian), prażone migdały z ksylitolem i cynamonem (Pięć Przemian)
Przygotowanie:
Poprosimy takie śniadanko na jutro :D
OdpowiedzUsuń