Mimo, że wyglądem nie przypominają szyszki to właśnie tak je nazwałam. A to dlatego, że miały być zdrowszą wersją popularnych niegdyś słodyczy z ryżu preparowanego, które nazywano dokładnie szyszkami. Swoją drogą, ktoś je tu jeszcze pamięta oprócz mnie? 😄 Kulko-szyszki mojego autorstwa również powstały ze zbóż ekspandowanych, a elementem scalającym są daktyle oraz bezcukrowe czekolady Torras. Wyszły nieziemsko pyszne 😍
Składniki (8 średniej wielkości kulek):
- 25 g ekspandowanego amarantusa
- 25 g ekspandowanej kaszy jaglanej
- 30 g gorzkiej czekolady bez cukru (Torras)
- 30 g białej czekolady bez cukru (Torras)
- 60 g masła orzechowego (u mnie migdałowe)
- 60 g syropu daktylowego
Przygotowanie:
- W kąpieli wodnej rozpuść połamaną czekoladę.
- Dodaj do niej masło migdałowe oraz syrop daktylowy. Masę dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj ją do ekspandowanych zbóż i ponownie dokładnie wymieszaj.
- Uformuj preferowanej wielkości kulki, u mnie wyszło ich 8.
Wartości odżywcze dla 1 z 8 kulek (30 g):
energia: 135 kcal
białko: 3 g
tłuszcze: 7 g
węglowodany: 14 g
One serio muszą być bombowe w smaku!! <3
OdpowiedzUsuń