FIT SZYSZKA

14 lutego 2019

Mimo, że wyglądem nie przypominają szyszki to właśnie tak je nazwałam. A to dlatego, że miały być zdrowszą wersją popularnych niegdyś słodyczy z ryżu preparowanego, które nazywano dokładnie szyszkami. Swoją drogą, ktoś je tu jeszcze pamięta oprócz mnie? 😄 Kulko-szyszki mojego autorstwa również powstały ze zbóż ekspandowanych, a elementem scalającym są daktyle oraz bezcukrowe czekolady Torras. Wyszły nieziemsko pyszne 😍




Składniki (8 średniej wielkości kulek):

Przygotowanie:
  1. W kąpieli wodnej rozpuść połamaną czekoladę. 
  2. Dodaj do niej masło migdałowe oraz syrop daktylowy. Masę dokładnie wymieszaj. 
  3. Następnie dodaj ją do ekspandowanych zbóż i ponownie dokładnie wymieszaj. 
  4. Uformuj preferowanej wielkości kulki, u mnie wyszło ich 8.

Wartości odżywcze dla 1 z 8 kulek (30 g):
energia: 135 kcal
białko: 3 g
tłuszcze: 7 g
węglowodany: 14 g
błonnik: 2 g

1 komentarz